logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Leupold -- přesné zamíření

Pokud chcete přesně střílet na velké vzdálenosti, pak se jen těžko obejdete bez optického zaměřovače

Pokud chcete přesně střílet na velké vzdálenosti, pak se jen těžko obejdete bez optického zaměřovače. Pokud chcete zvěř jen pozorovat, pak se opět neobejdete bez dalekohledu. Samozřejmě, že není optika jako optika. Zárukou solidní, kvalitní optiky je většinou renomovaný výrobce. U nás jsou známá především jména jako Zeiss, Tasco, Bushnell nebo Niko.

Ale jsou i další, kteří představují špičku v tomto oboru a jejichž jméno je zatím u nás opomíjeno. Například Habicht & Swarovski, Bausch & Lomb a nebo Leupold & Stevens.

Byla to právě poslední jmenovaná firma mě zaujala na veletrhu IWA 93. Než začnu mluvit o jejích výrobcích, dovolte mi napřed Vás seznámit s její historií. Firmu založil v roce 1907 v U.S.A. německý emigrant, Frederic Leupold a jako výrobní náplň si vybral přesné zeměměřičské přístroje a kompasy. Výroba a opravy theodolitů, nivelačních přístrojů a dalšího optického materiálu tvořily její sortiment po třicet let a dobyly jí značné renomé. V té době již Frederic Leupold zestárl a chystal se předat firmu nejstaršímu synovi, Marcusovi. Ten byl shodou okolností vášnivým lovcem a třicátá léta našeho století byla i dobou, kdy se optické zaměřovače začaly čím dál silněji prosazovat a byly i přijímány i mezi lovci. I Marcus Leupold se rozhodl jej používat. Byl ale zklamán jeho nízkou optickou kvalitou a vzal jej jako výzvu odborným schopnostem svým i svých zaměstnanců. Vytvořili společně první puškohled Leupold, který se záhy stal velmi populární po celé Americe. Tak začala dlouhá a slavná dráha jména Leupold v oboru puškových zaměřovačů. Díky již zmíněné tradici v oboru přesné optiky se výrobky firmy Leupold od začátku zařadily mezi to nejlepší, co trh nabízí a na špičce se drží dodnes. Proužek žlutého kovu na objektivu, charakteristický prvek designu výrobků Leupold & Stevens, je již více jak čtyřicet let i znakem maximální odolnosti, tvůrčího přístupu a trvanlivosti.

Záměrná osnova Duplex ? silné trámce doplněné v záměrném bodě nitkovou osnovou je původním vynálezem firmy Leupold a zejména v Americe je dnes jednou z nejoblíbenějších. Dále se pak vyvinula v tzv. záměrný kříž č. 4, což není opět nic jiného než starý Duplex s vynechaným horním trámcem. Počet a typ rozhraní prostředí (vzduch / sklo...) do značné míry limituje možnosti a vlastnosti optických přístrojů. Nelze se tedy divit, že Leupold byl i prvním výrobcem puškohledů na americkém kontinentu, který začal plnit okuláry plnit netečným plynem a jeho antireflexní povrchové vrstvy Multicoat jsou považovány za jedny z nejlepších vůbec. Dnešní firma Leupold představuje zhruba 450 zaměstnanců podpořených nejmodernější výpočetní technikou a metodami. Ve spojení s výrobními stroji typu CNC (přímo počítačově řízené) tak vznikly optické přístroje označené jménem Golden Ring. Do této kategorie spadá prakticky celá řada Vari-X III, některé pozorovací monokuláry a binokuláry stejně jako část ostatních puškohledů. Kromě zlatého proužku na objektivu se vyznačují maximální kvalitou a odolností, umožněnou novými konstrukčními a výrobními metodami. Na výrobky této řady poskytuje Leupold celoživotní záruku. To v pojetí firmy znamená, že nemusíte být ani první majitel, ani nemusíte mít uschovaný záruční list, nic. Jediné, co musíte se svou optikou v případě vady materiálu nebo zpracování udělat, je prostě ji poslat zpět mateřské firmě a počkat, až Vám ji opravenou vrátí. Kdy k závadě dojde, to je jedno. I kdyby to bylo sto let, firma za své zboží ručí. Již to, že si firma troufne takovou záruku dát, vypovídá o kvalitě výrobků.

Dovolte mi nyní podrobněji Vás seznámit s nabídkou firmy Leupold. Můžeme začít klasickými puškohledy s pevným zvětšením, které jsou typickou volbou těch, kdo vyžadují maximální odolnost. Leupold nabízí klasické lovecké modely se zvětšením 4x nebo 6x. Dále pak nabízí typ 6x42 mm ? model se zvětšeným objektivem a tedy i s větším výkonem za špatných světelných podmínek a modely zvětšující 8x a 12x určené pro lov škodné (Varmint), kdy se střílí na extrémní vzdálenosti.

Následuje řada Compact ? jak již sám název napovídá, jde o kompaktní provedení, aniž by však došlo ke snížení odolnosti optiky. Nabízí se buď s pevným zvětšením (2,5 nebo 4x) nebo s proměnným zvětšením 2?7x nebo 3?9x.

Pak jsou zde řady Vari-X II a Vari-X III, zahrnující výhradně puškohledy s proměnným zvětšením. Vývojově starší řada Vari-X II začíná na 1?4x a končí 4?12x, novější Vari-X III jde od 1,5?5x po 4,5?14x doplněné speciálním Varmint modelem 6,5?20x. Tato řada má zabudovaný dálkoměr, umožňující na principu měření úhlu pod nímž se nám jeví zvěř odhadnout její vzdálenost.

Nakonec zbývá řada Target pro sportovní terčovou střelbu. Ta nabízí pro pušku proměnná zvětšení 6,5?20x a pevná 24 nebo 36x. Navíc se nabízí puškohledy konstruované pro větší odstup oka od okuláru ? typické pro pistolovou montáž a další s možností ostření až pod 10 metrů ? pro montáž na vzduchovky.

Dalšími výrobky, na které bych nerad zapomněl, je řada čtyř puškohledů určených pro brokové zbraně. Tyto puškohledy, přizpůsobené specifickým vlastnostem brokovnic mají zvětšení 2x, 4x, 1?4x a 2?7x a používají se především při lovu vysoké jednotnými střelami.

Aby firma Leupold vyhověla rostoucímu zájmu o zbraně z nerezových ocelí, nabízí dnes část své produkce i v provedení z matované nerezi nebo s matně niklovaným povrchem (včetně montáže). Výsledkem je nejen efektní vzhled, ale i mimořádná odolnost vůči korozi a vnějším vlivům vůbec.

K tomu přistupují do výrobního programu jednooké pozorovací dalekohledy (monokuláry) s pevným zvětšením 20x, 25x a 30x nebo proměnným 12?40x a dále binokuláry běžných zvětšení. Je zajímavé, že mezi nimi chybí v Evropě oblíbené 7 x 50mm. Na druhou stranu firma nabízí malé kapesní binokuláry 9 x 25mm a 10 x 28mm, oba dva mají váhu pod 300 gramů a délku do 15 cm.

Leupold samozřejmě nabízí i celou škálu montáží. Kromě klasických řešení letos představil zbrusu novou rychloupínací montáž, u které bych se velice rád zastavil podrobněji.

Již notnou dobu s mými přáteli vedeme spor, která montáž je nejlepší. Někteří z nich prosazují klapkové montáže, jiní hákové, další pak (a já mezi nimi) ?věří? na násuvné.

Jsem toho názoru, že upínací plochy a zejména síly u klapkové montáže jsou zde poměrně malé, z čehož plyne malá tuhost spojení a náchylnost k poškození. Tuhost násuvné montáže je asi těžko překonat. Za to platí montáž citelně menší operativností a také je pravda, že se nám asi jen málokdy podaří dotáhnout upínací šrouby montáže zcela stejně. Díky nesymetrickému rozložení tuhosti vůči podélné ose pak může dojít teoreticky k posunu nástřelu. Já tvrdím, že teoreticky, oni, že i prakticky. Potíž je v tom, že nikdo z našeho kruhu není takový střelec, abychom to byli sto poznat a odlišit zmíněné vlivy od vlivu nepřesnosti střeliva a střelce.

Nová montáž Leupold asi naše debaty neukončí, ale bude určitě tvrdým konkurentem pro stávající systémy. Odstraňuje totiž většinu jejich nevýhod a prakticky nepřináší žádné nové. Dosedací plochy čepů objímek a děr základen jsou dostatečně velké a tedy mohou vzdorovat otlačení stejně jako poskytnout dostatečnou tuhost. Montáž je symetrická vůči podélné ose, je poměrně nízká a zároveň díky upínání pomocí excentrů , které čepy domáčknou dolů a vzad je velice pohotová. Princip celé montáže ukazuje obrázek. Je to jednoduché, elegantní a chytré. A taky patentované. Ovšem domnívám se, že firma Leupold je ochotna dodávat i samotné montáže. Jedinou nevýhodou nové montáže je nemožnost vytvoření podhledu. K tomu jen tolik, uvědomme si, že mnoho renomovaných výrobců zbraní nabízí dnes své kulovnice již zcela bez mechanických miřidel, že soudobé puškohledy jsou již dostatečně odolné a spolehlivé a že osa optiky ležící nízko nad osou hlavně nevyžaduje nutnost výrazných korekcí záměrného bodu při střelbě nablízko.

Než se rozloučíme s firmou Leupold & Stevens, chtěl bych říci jen tolik. Firma nikdy nezpřetrhala své spojení s Evropou, se zeměmi tradičně kvalitní optické výroby jako je Německo a Rakousko. Vždy se snažila vzít si z nich to nejlepší a například dnešní president firmy, pan Werner Wildauer je také původem Němec. Důkazem, že se jí to daří je i trvalá popularita jejích výrobků mezi uživateli. Amerika dala do vínku firmě obchodní dravost a pružnost. Výsledek tohoto ?křížení kultur? je podle mne více než uspokojivý a pokud se rozhodnete někdy koupit si puškohled nebo jiný výrobek od této firmy, myslím že neprohloupíte.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.