logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Sword Fest.cz aneb bojová umění se zbraněmi

Lidé, zbraně a boj/souboje v průběhu historie, od Východu na Západ

Bojová umění a zbraně Systémy boje a sebeobrany existují od té doby, co na zemi žijí lidé, kteří řeší a zkoušejí řešit své problémy cestou násilí. Mnohé staré bojové techniky upadly během času v zapomnění, jiné se po staletí pěstovaly a vyvíjely dále až do současné formy a podoby. A protože anatomické předpoklady byly a jsou všude stejné, docházelo i dochází se často při vývoji bojových technik v nejrůznějších kulturách i epochách k podobným výsledkům. Lidský rozum pomohl doplnit bojové styly o různé nástroje boje – zbraně jako jsou oštěp, nůž, luk, meč (a v současnosti stále účinnější a horší). Většina bojových systémů, škol a stylů proto obsahovala v minulosti i dosud obsahuje i techniky boje se zbraněmi. A to jak pro dobové využití pro boj, až po potřeby současné ozbrojené sebeobrany. Již mnoho let a zejména pak po roce 1990 se i v naší zemi provozují a rozvíjejí různá bojová umění a sporty se zbraněmi i bez nich, především tzv. východní, od karate (které tu spolu s judem bylo mezi prvními) po taekwondo, aikido, kendo, aido, pencak silat, hwarangdo, eskrima a mnohá další. Souběžně přibývají další bojové systémy ne přímo východního původu (např. capoirea, krav maga, nebbut), či systémy nově vytvořené (musado apod.). V některých disciplínách však byla stará válečná umění degradována na „pouhý sport“ (např. hod oštěpem – kdy již nejde o přesné zasažení cíle, ale o hod na dálku), což je z hlediska smyslu bojového umění slepá ulička, neboť to není žádným druhem hry. Bojová umění a sporty zůstanou zajímavá a cenná, podaří-li se zachovat bojové dovednosti, duchovní hodnoty i jejich původní bojovou efektivitu, zmírněnou ovšem tak, že při dodržování přesných pravidel bude možný jejich trénink i zápas a veřejná prezentace. Důležité hodnoty cvičení se zbraněmi (zde tzv. chladnými) spočívají v oblasti seberozvíjení, tj. v bezprostředně prožitých střetnutích, ve vědomém střídání útoku a obrany, v nutnosti bleskově se rozhodovat mezi agresí a obranným chováním i v rozvíjení taktického i strategického myšlení, včetně odhadování úmyslů soupeře.

SWORD FEST.CZ: Proto vznikl projekt „Sword fest.cz – aneb bojová umění se zbraněmi“, jehož náplní bude prezentace bojových umění a sportů, která zbraně dosud ve své náplni cvičení používají. Cílem tohoto projektu je představení dobového i současného boje se zbraněmi, a to co nejblíže formě, v jaké se zřejmě vyučoval v dobových školách, kdy jeho účelem byla především osobní sebeobrana. Samozřejmě s takovými bezpečnostními prvky a úpravami, jaké jsou běžné a nutné pro jejich bezpečné provedení i předvedení. V této akci dáváme prostor všem bojovým uměním a sportům, která ve své činnosti mají výuku technik boje se zbraněmi, bez ohledu na pojetí dobové (historické), či na úrovni současné ozbrojené sebeobrany. Chceme divákovi ukázat, že všechny formy ozbrojeného boje mají obdobný základ (neboť používají stejné dvě ruce, dvě nohy a tělo) a že všude vždy záleží jen na formách cvičení a výuky, motivaci a přístupu účastníků, žáků i učitelů. Proto k realizaci této akce a účasti na ní zveme všechny oddíly a kluby (i jednotlivce), ve kterých se cvičí jakákoli forma ozbrojeného boje. Nabízíme tuto akci jako presentaci pro všechny, kdo se věnují bojovému umění (sportu) se zbraní. Tuto akci pak chceme pořádat každoročně (jako je např. podzimní Budoshow), a to vždy v jarních měsících.

SWORD FEST.cz – aneb bojová umění se zbraněmi Předběžné propozice: Přihlášení účastníci v průběhu příprav pak obdrží propozice podrobné, včetně časového scénáře a dalších technických informací. Zde uvádíme jen rámcově:

Účastníci: Účastníky vystupujícími na této akci mohou být sportovci, kluby a skupiny z těchto oblastí bojových umění: ? bojová umění a sporty, historická i současná, bez ohledu na zemi původu ? dobový, scénicko divadelní a tzv. historický šerm – různé školy Podmínkou účasti je, aby jejich prezentace/exhibice obsahovala pouze techniky se zbraněmi.

Zbraně – výběr a rozsah: V šermu a boji se zbraněmi jde o skupinu zbraní tzv. chladných, v rozsahu výzbroje užívané kdekoli na světě, od raného středověku (případně možno i antika) prakticky do současnosti – je tedy možno předvést i techniky současné sebeobrany.

Pro přehled jde o: o zbraně kovové – sečné, sečno-bodné, bodné, úderové, krátké a dlouhé o zbraně dřevěné – bodné a úderové o zbraně kombinované – úderové, sečné, bodné, krátké i dlouhé ( i kombinace dřevo+kov)

Výběr zbraní je dán vlastním rozhodnutím účastníků (jednotlivců i sportovních oddílů) – tedy kdo s čím cvičí.

Formy presentace a podmínky: Techniky boje a cvičení se zbraněmi můžete předvádět v těchto formách: a) bezkontaktní/solo techniky b) kontaktní techniky c) konkrétní kontaktní techniky – výběr specialit, zajímavých prvků a toho, co chcete divákům zdůraznit Každý účastník má volnou možnost volby obsahu a formy presentace. Ukázku lze doplnit hudbou i vlastním komentářem.

Technické podmínky – v hale bude účastníkům k dispozici:

- ozvučení (na formu CD) + mikrofon pro slovní doprovod - žíněnky (tatami) - klasické zázemí (šatny, sprchy) Účastníci si mohou na místě distribuovat vlastní informační, propagační a náborové materiály.

Termín a časový rozsah akce: SWORD FEST.CZ se uskuteční v neděli 3. května 2009. Čas pro vystoupení/exhibice bude od 13.00 do 17.00h (s přestávkou), čas na přípravu na místě bude od 10 h. Časový rozsah každé celkové ukázky pro účastníky (kluby, jednotlivce) bude do 15 minut.

Místo konání: Místem konání akce je sportovní hala SK Lužiny, na Praze 5 v ulici Bellušova 1877. Je nedaleko stanic Lužiny a Luka, trasy metra B.

Pořadatel: Hlavním pořadatelem a organizátorem je Škola dobového šermu a skupina scénicko-dobového šermu MANUS REGIS. Partnerem je redakce časopisu Fighters magazin.

Hlásit k účasti se můžete již po vydání těchto stručných propozic na níže uvedeném spojení, kde získáte i další informace.

M. Štěpán – Lars Praha 23. 11. 2008

Přihlášky a informace: www.lars.mysteria.cz e-mail: lars@c-box.cz

_____________________________________________________________________________________

Dobový šerm jako bojové umění Bojovým tradicím evropského původu (tedy pro nás „domácím“), je mezi veřejností i případnými zájemci věnována menší pozornost, než si zaslouží. V současnosti existují v bojovém umění evropského původu tři základní roviny – systémy boje vyučované pro potřeby současné sebeobrany (např. nožem, třeba španělskou školu), oblast sportu – sportovní šerm a rovinu historickou – dobový šerm, tedy boj replikami historických zbraní. Dobový šerm se zatím u nás dosud prezentoval převážně v oblasti kulturních a kulturně sportovních a společenských akcích, a to v různé kvalitě a formách předváděných pořadů. Známe jej tedy více v jeho tzv. scénicko divadelní podobě (jako tzv. šerm historický), jako produkci pro diváky. I dobový šerm však má či může mít také formu bojovou, kterou lze provozovat (za přesně daných podmínek) a která má také své nositele, zájemce a příznivce, a tedy už i učitele. Výuka a cvičení šermu mečem, rapírem, holí, tesákem či šavlí není o nic „zastaralejší“ než výuka technik např. bokenem, šinajem, kopím, japonským mečem, tyčí, jihoamerickou mačetou, či čínskou šavlí. Myslím si, že s dobovými evropskými zbraněmi lze dosáhnout stejné úrovně a výsledků. Samozřejmě, že záleží na pojetí a aplikaci technik, jejich výběru a celkovému přístupu k cvičení a presentaci. Představení dobového šermu na akci SWORD FEST.CZ má za účel přiblížit tuto činnost divákům a úrovni trochu odlišné, než jsou doposud zvyklí potkávat a vídat při různých vystoupeních šermířských skupin. Zároveň je cílem toto bojové umění zařadit na úroveň ostatních bojových umění sportů. Neboť by nemělo být pochyb u veřejnosti (jako povětšinou), že jde o bojové umění, rovnocenné ostatním, u nás provozovaných.

Co je to šerm? Dobová definice nám říká, že: …šerm je boj převážně dvou soupeřů, přibližně stejně ozbrojených chladnou sečnou či bodnou zbraní, s cílem zasáhnout za pomoci nacvičených prvků, technik a pohybů a nebýt zasažen. …nebo také z historie: Šermem nazýváme určitou lidskou dovednost duševní i fyzickou, k níž zároveň patří nástroj – zbraň. Pojem šermu můžeme definovat jako boj lidí (nejčastěji dvou) ozbrojených bodnými nebo sečnými zbraněmi, vedený snahou vyřadit soupeře z boje. Podle těchto definicí můžeme do takovéto činnosti zařadit všechny formy boje se zbraní – jak styly a školy evropského šermu, tak stejně i zbraňové systémy a školy z různých míst původu, v současnosti zde provozované. Takže na závěr – zveme na tuto akci všechny, pro které je bojové umění součástí jejich života a jehož prostřednictvím se snaží naplnit a kultivovat svou cestu žití.

M. Štěpán – Lars učitel šermu Škola MANUS REGIS

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.