logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Residua

...ad R. Reagan

Reagan umřel a jak správně napsaly LN, spousta listů měla nekrology připravené. Jenže tato praxe je obvyklá všude a odedávna. Londýnské TIMES na to mají dokonce zvláštní oddělení (jehož šéfkou navíc byla -1964- holka jako květ) a kde tehdy byly hezky abecedně seřazeni všemožní potentáti. Například tehdy ještě žijící de Gaulle i Chruščov.

Na stránky LN sice nepronikli, ale stačí si otevřít internetové stránky Neviditelného psa a jeden užasne, co vše pilně komentující čtenáři nevědí a nedávají k disposici. Reagan byl pravou rukou Mc Cartyho, placeným agentem FBI od roku 1947 a jiné hromady naprosto nepravdivých pitomostí. Čecháček si prostě musí hodit lejnem. Také poškodil USA okupací Granady, sděleno světu ? zde měl hlupáček arciť na mysli ostrov Grenada, nikoli to španělské město. Záměna, která tehdá (1983) stála místo redaktora moskevské TV, který to ohlásil jako intervenci USA ve Španělsku, mimochodem.

Jenže všecky ty komentáře, včetně onoho Gorbačovova v LN, mi nutně jaksi připomínají ono zdůvodnění, které bylo z Moskvy poskytnuto, když mužstvo SSSR propadlo ve světové hokejové soutěži. Mohly za to jejich nekvalitní hokejky.

Ze Skautu mi zůstal v paměti úryvek jakési modlitby severského sportovce, která končila

?mám-li prohrát, dej mi Pane sílu postát u cesty s kloboukem v ruce, abych mohl pozdravit vítěze až půjde kolem.

Pokud se pamatuji, Gorbačov sic dokázal zrušit Pavku Morozova jako vzor pro sovětskou mládež, čin stejně významný jako Reaganovo zastavení komunismu na Grenadě, ale jinak dával vědět, že si denně čte v Leninovi a při návštěvě USA Američanům oznamoval, že to byli bolševici, kdo svrhl cara,.. což asi tak odpovídá i jeho argumentaci na stránkách LN 9.června, pokud to tedy také nemá z Lenina.

Studenou válku můžeme docela dobře přirovnat k boxerskému utkání. Také tam je nutně jeden vždy horší a jeho K.O., byť jen technické, nelze zdůvodňovat tím, že měl červené trenýrky, či že se prostě rozhodl nechat se porazit, neb mu vítězství už společensky nevyhovuje. Reagan to ostatně řekl jasně. Spojené státy jsou na cestě k míru ochotny vyjít vstříc více než na půl cesty, ale nehodlají spáchat sebevraždu. A přesně to také, pod jeho vedením, učinily. Což nezmění jakékoli plky, ani ty jichž se nám dostalo v TV od pánů Dientbiera, Kavana (ten neváhal v jeho době proti ?Reaganovým raketám? cestovat s protesty po světě- kdopak mu as platil letenky? ), či Ransdorfa. Nejlépe to ostatně specifikoval pan Uhl, když pravil, že Reagan poškodil naši (míněno jeho, komunistickou) věc. To mají všichni ti pánové z toho, že nikdy nebyli skauti.

Jeden z koňů ve smutečním průvodu měl v třmenech boty špičkami dozadu -- symbol toho, že jezdec už koně nikdy neosedlá.

 
Datum: 29. 06. 2004 20:37:04 Autor: Zdeněk
Předmět: Regan
Regan mi zůstane v paměti jako ten který \"uzbrojil říši zla\" svým programem Star-wars a dokázal pojmenovat věci pravými jmény.Přesto že se mu levicový tisk vysmíval za jeho hereckou minulost dokázal že se zlu ustupovat nemá . Zdeněk
Datum: 16. 08. 2004 21:25:03 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Moje vzpomínka na Reagana
V osmdesátých letech, kdy Reagan presidentoval", prohlásila profesorka angličtiny, jejíž kurs pro překladatele a tlumočníky jsem tehdy navštěvoval (a které jsem si hluboce vážil), jaká je to škoda, že z dobrého herce se stal špatný president. Nepříjemně mě tou hláškou překvapila, ale říkal jsem si, nemá to u komoušů dobré, tak snad to je nějaká obrana proti případným práskačům v našich řadách (ano, takhle člověk v té době trpěl stihomamem...). Nemohu posoudit, jaký byl Reagan herec, ale jako president dokázal zdánlivě nemožné -- v důsledku jeho politiky Sovětský svaz nepřežil rok 2000. Co by tomu asi paní profesorka řekla dnes?
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.