logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Reagan jak ho pamatuji zase já

Reakce na článek v Lidových novinách

Po dvojím hození lejnem pana zástupce šéfredaktora Plesla, považovaly  LN za nutné nezapřít svůj naturel a tak uveřejnily antipaján pana Larsena. Pokouší se, tito pánové a jim podobní o cosi, co se nepodařilo 30. března 1981 Johnu W. Hinckley. (Zraněný president se tehdy otázal na operačním stole lékařů, kteří z něj vytahovali atentátníkovu kulku: ?Doufám, že jste všichni Republikáni??) Neb měl formát.

Nuže i autor těchto řádků je americký občan a dovoluje si podotknout jak pamatuje Reagana on. Tedy, pamatuje zejména to, co bylo před ním.

Dvojciferná inflace, dvojciferná nezaměstnanost a sociální spravedlnost nad níž nám tu pan Larsen tak dojemně zaplakal, značila zmatený systém, který třeba dovoloval jisté kalifornské příjemkyni sociální podpory vybrat si na ní během pár let celkem $ 14,000 000. (Upozornila na sebe neb úřadovny objížděla rolls-roycem). Velkorysé studentské půjčky (pokud jsou mé informace správné použil je i pan Larsen) s jejichž splacením se chytráci nemuseli obtěžovat. V praxi tedy tolik, že nejen třeba, aby se zdraví starali o nemocné, silní o slabé a chytří o blbé, ale pilní hlavně o líné.

Jinak sovětská agrese v Afganistanu, Africe, střední Americe a Karibiku, útok na americké velvyslanectví v Iránu spojená s vzetím rukojmích a žalostně selhavší akce amerických ozbrojených sil k jejich vysvobození. Nebylo divu, v armádě se člověk každé odpoledne už pohyboval v oblacích marihuany.

Na což Carterova demokratická vláda dokázala odpovědět pokud jde o Irán žalobou u Mezinárodního soudu v Haagu a v případě Afganistánu neúčastí na olympiádě v Moskvě.

Ano, ve světle polopravd předestřených zde panem Larsenem  může zaujmout, že chudí se stávali chudšími a president ukázal svou moc, když nechal propustit stávkující letecké dispečery. (Stejný problém řešil s oceláři po nástupu do funkce J..F. Kennedy). Stávkující letečtí dispečeři tehdy v průměru pracovali za $ 37 000 ročně (což byl onoho roku 1981 čtyřnásobek průměrného příjmu) a nebyli spokojeni. President je vyzval, aby se vrátili do práce a ty, kteří tak neučinili v souladu se zákonem nechal propustit.

Ano, vznikal  schodek, jenže díky demokratické většině v Kongresu, která  úspěšně trpasličila Reaganovy reformy. Nicméně  během prvého roku byly sražena inflace, nezaměstnanost klesla na 6%, problém drog v ozbrojených silách byl úspěšně vyřešen a zcela odstraněn zavedením močových testů s vyhlídkou na propuštění beze cti v případě jejich positivního výsledku a v případě další expanse komunismu na ostrov Grenada (1983) nenarazila sovětská ?zkouška bajonetem? na máslo. ?Nezákonná válka? ve střední Americe pak byla jen další povinností vůdce země čelit sovětské expansi, která v rámci détente vesele pokračovala všude po zeměkouli.

V kostce, po Reaganově daňové reformě ?pracující? platili o 30% nižší daně, ipso faktum mohli víc utrácet a díky tomu se více prodávalo a nutně tedy více vyrábělo a více lidí, kteří chtěli pracovat tak mohli. Jinak tedy prokázal všem hlasatelům ?nových pravd? že ty staré nejsou vůbec špatné jen proto, že jsou staré. Že to není jen jeho osobní přesvědčení prokázalo dvojí lavinovité vítězství ve volbách.

Pokud jde o onu kalifornskou dámu, která získala těch 14 milionů, tak stanula před soudem, ale byla osvobozena, neb jako negramotná nechápala prý nezákonnost svého počínání.

Pokud jde o pana Larsena, tak jsou-li mé informace správné, začal žít v Evropě poté, co před ním vyvstal požadavek splatit ty zmíněné studentské půjčky, údajně cosi přes $ 50 000 a potřeboval se učinit nedosažitelný. Nemrav vracet tyto dluhy nám taktéž zavedl Reagana a má tedy všecky důvody pochybovat o jeho velikosti.

Pozn. redakce: Kritizovaný článek si lze přečíst zde: http://lidovky.centrum.cz/clanek.phtml?id=269295

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.