logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Lahůdka

Únos, dílko studia uměleckých filmů Praha z roku 1952

Ano, na nedělní pohodové odpoledne připravila nám ČTV lahůdku. Z režisérské dílny pánů Kadára a Klose. Nikoliv Poslední dny TGM. To je též od nich. Nikoliv Posledné dny Andreje Hlinku, taktéžz jejich tvůrčí dílny, ale dílko odhalující, cestu ukazující a věru poučné pod titulem ÚNOS.

Zrádný pilot (pochopitelně uvedeno, že za války z 312 perutě RAF), vše zajisté již od samého počátku organizováno CIC. Těch 60 000 útěků z Československa po roce 1948 je jejich práce.

Na straně zločinců objeví se příkladně i Soňa Červená (však později sama skončila v exilu). StB sic zasáhla již před odletem, takže hlavní spiklenci se na palubu už nedostali, ale zřejmě pro krátkost času to nedokázala ze zatčených do rána vymlátit (zatčeni byli v Ostravě a starý Grebeníček úřadoval v Uherském Hradišti, proto). Letenky pro spiklence určené tak získali naši pracující, včetně hutního ing. (hraje ho Pešek) a jednoho komunistického poslance.

Film vhodně odhaluje i ?americkou hlasovací mašinerii v OSN?, což patřilo k atributům doby vzniku a byl to novinářský slogan skoro jako dnešní ?napříč politickým spektrem? a podobně. Jen pobloudilý trumpetista Miloš Kopecký nakonec zradí, vlastně nerad, cestu k návratu do vlasti mu zatarasí americký MP. V uprchlickém lágru trpce lituje. (Jistý straně věrný horník mezi pasažéry k tomu poznamená, že ho není škoda.) Imperialisté chtí se zmocnit, když už se tam ocitl, i Peškových plánů na výrobu oceli, ale pracující plány rozžvýkají. Předmětný ing. pak odolá nejen násilí, ale i lákavým dolarovým nabídkám a pracující, kteří o něm pochybovali, ho šťastni přivinou na svou hruď. Když je nejhůře, dodají si ducha zpěvem Internacionály, takže i dělníci v uniformách US Army jsou nakonec na jejich straně.

Takže, zatím co hlasovací mašinérie OSN hlasuje o zařazení porušování lidských práv v Československu na jednání Valného shromáždění, šťastně se do rodné vlasti navrátivší oběti imperialismu hlasují spolu s dalšími pracujícími že jakousi ocelárnu uvedou do provozu o tři měsíce dříve.

Co zbývá dodat? Ten film se tehdy točil v Novém Kníně a oddíl americké MP vyjel prý tehdy namaskován už z Barrandova. Řádně v automobilech s bílými hvězdami a v US uniformách. Napřed auto esenbáků. I došlo údajně ve vsích a osadách kterými projížděli ke srocení lidu, který se domníval, že Američané už jsou tady (a SNB to organizuje shora, jedou s nimi) a šel vybílit orgány místní lidosprávy.

To je z oblasti prý či možná jen Nových pověstí českých. Pokud jde o sežrání papírů, i o tom byl film, armádní a dokonce podle skutečné události. To se u 22. výsadkové v Prešově utrhl upoutaný balon i s vysazovačem, který samozřejmě neměl padák. Zcela samozřejmě též u balonu nefungovala trhací klapka,  ale staršina (dýzlák) posléze vyšplhal z koše nahoru a balon prořízl nožem. Ten naštěstí měl. Balon se pak vskutku snesl, nějakých 50 kiláků od Prešova. Jenže milý staršina, mentálně ponořený v indoktrinaci oné doby, se obával, že se třeba ocitl taky až někde u imperialistů a tak sežral svůj služební průkaz i s plastikovým obalem, aby se nedostal nepříteli do rukou.

Musel na operaci a protože v té době ještě nebylo praporčíků, byl samotným ministrem Čepičkou povýšen na podporučíka.

V onom lahůdkovém filmu, kterým toto vyprávění uvedeno, zajisté naši pracující hrdě odmítnou krmi imperialistickými pochopy nabízenou, takže klaďas ztvárněný Rudolfem Deylem může prohlásit, že ty tajnosti o výrobě oceli byly vlastně jediné pořádné jídlo, které za ty dva dny u Američanů měli.

O tom jak dotyčnému staršinovi chutnal služební průkaz se žádné zprávy nezachovaly a nezaznamenal to, pokud si vzpomínám, ani onen armádní film o jeho hrdinství natočený. Doufám však, že se to dozvíme, až dramaturgie ČTV přijde na to, že má v šuplíku i jiné hovadiny.

Pozn. redakce: Nepodařilo se mi najít jinou fotku z filmu, než tento dederácký plakát.

 
Datum: 21. 11. 2006 13:18:48 Autor: David Werner
Předmět: Trochu off topic, nevadi.
Videl jsem na DVD film Roman pro zeny. Simona Stasova tam hraje americanofilku nenavidejici presidenta Bushe a zbrane. (Ziju od svych 7 let ve Svycarsku a mam doma karabinu, utocnou pusku (pro cechy nespravne samopal) a munici. Je to podle mne nejlepsi garant demokracie.) Takze vse zustalo pri starem. Fakt ze v Rusku vladne zeleznou pesti diktator plukovnik KGB soudruh Putin v ceskozlodejsku nikoho nevzrusuje. Ale kalet na Ameriku je zrejme stale jeste ceskozlodejsky narodni sport. Cesi jdete do prdele!
Datum: 01. 03. 2007 15:40:55 Autor: Honza
Předmět: Únos
Fotky z filmu najdete v publikaci edice Magnet rok 69 č. 6: Zastavte expres 63
Datum: 30. 03. 2007 11:47:12 Autor: váha
Předmět: Soňa Červená - stránky MV
Červená Soňa Krycí jméno: FIALOVÁ Datum narození: 09.09.1925 Druh svazku: A I. správa SNB Registr. číslo: 41836 Registrováno,archivováno: 04.04.1958 Útvar: 1. odbor Brno Archiv. číslo: \\N
Datum: 22. 08. 2009 10:38:27 Autor: Vlasta
Předmět: S. Č. - stránky MV
Do cit.registru MV byli vehnáni v 50tých letech i jedinci určení alespoň k existenční likvidaci a veřejnému zpochybnění; z rodin aristokracie, umělců,vědců, podnikatelů. Aniž podepsali, museli docházet k výslechům, kdy po neúspěšném vymáhání spolupráce byli leckdy přehodnoceni na osobu sledovanou, takoví obstáli natolik, že ublížili jen sami sobě.Je dostupné zjistit, že tak tomu bylo v případě S. Č.; připomínám, že pozornost v těch letech byla tajnými věnována hlavně těm, které bylo třeba dehonestovat - schopným, vzdělaným, výkonným a populárním. I Petr Cibulka toto podotýká ke svým seznamům ve svých novinách v 90tých letech. Moje glosa neodporuje, jen vysvětluje poznatky J. Beneše(+), kterému komunisti zničili i co nemohli.
Datum: 15. 04. 2010 22:21:59 Autor: Sabina
Předmět: Jasně podepsaná spolupráce
Podepsaná spolupráce : Vážený soudruhu náčelníku, obrátila jsem se na Váš úřad ve věci své pasové záležitosti, která už po několika let je nevyjasněná v můj neprospěch. Po projednání všech okolností Vašimi dvěma úředníky jsem dospěla k názoru, že správný názor na mne a obnovenou důvěru ke mně můžete nabýti tím, že přijmete mou spolupráci ve prospěch našeho státu. Vynasnažím se o to v mezích svých možností. Soňa Červená.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.