logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Omračující zbraň

Systém PHaSR

Zbraň vyvinutá na základě laserové technologie bude první ručně přenositelnou odstrašující zbraní, která nemá smrtící účinky, určenou pro ochranu vojáků a regulaci nepřátelsky naladěných davů.

Zbraň, kterou vyvinul Ústav pro řízenou energii výzkumné laboratoře leteckých sil USA, využívá laserový systém o dvojí vlnové délce. Je to sebeobranná ruční zbraň pro jednoho operátora. Laserové světlo, které zbraň vysílá, dočasně oslabí agresora tím, že jej osvětlí a oslní, takže nebude schopen spatřit zdroj laseru.

První dva prototypy nazvané "Personnel Halting and Stimulation Response" [osobní zastavující a stimulující odezva], neboli PHaSR, byly postaveny minulý měsíc a dodány do laboratoří ústavu v Brooks City Base v Texasu, a do Spojeného ústavu pro zbraně bez smrtící účinku v Quanticu ve Virginii za účelem textování.

"Systém PhaSR představuje budoucnost," řekl manager projektu, kapitán Thomas Wegner. Kapitán Wegner je také leteckým velitelem jednotky ScorpWroks ve zdejším laserovém oddělení ústavu pro energii. ScorpWorks je jednotka vojáků, vědců a techniků, která vyvíjí prototypy laserových systémů pro výzkumnou laboratoř leteckých sil, a to od projektu až po textování v terénu.

Národní institut spravedlnosti nedávno přidělil jednotce ScorpWorks částku 250,000 dolarů na vývoj laserového zaměřovače pro zbraň PhaSR, který nebude poškozovat zrak. Systémy jako je PhaSR byly v minulosti příliš výkonné na krátkou vzdálenost a neúčinné, ačkoliv bezpečné pro oči, na dlouhé vzdálenosti. Příští prototyp má mít podle projektu bezpečný zaměřovač a jeho dokončení se plánuje na březen 2006.

Přeložil -lk-

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.