logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Rusko tvrdí, že Česká republika je největším dovozcem zbraní do Gruzie

Praha - Česko bylo v uplynulých dvou letech největším dodavatelem tanků, samohybných děl a dělostřelectva pro Gruzii.

Píše to dnešní Právo. Z údajů ruského ministerstva obrany, které zveřejnil list Komsomolskaja pravda, dále vyplývá, že Česko dodalo Gruzii také raketomety. Moskva obviňuje Gruzínce, že právě palbou z tanků a raketometů masakrovali obyvatelstvo Cchinvali. České ministerstvo zahraničí (MZV) se k vývozu zbraní v úterý nevyjádřilo s tím, že podle něj spadá věc pod Licenční správu ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Za uplynulé dva roky dodalo Česko Gruzii podle ruských údajů 120 tanků T-54/55 a 55 tanků T-72. Zatímco T-55 jsou pro moderní operace zastaralé, proti chabým silám typu jihoosetinské separatistické armády to mohou být účinné zbraně. Naopak T-72 jsou nejmodernější tanky, jimiž česká armáda disponuje, uvedl deník.

Moskva podle listu tvrdí, že z Česka bylo za poslední dva roky vyvezeno do Gruzie i 24 samohybných kanónových houfnic ráže 152 mm a 36 houfnic D-30 ráže 122 mm. To jsou ve svých třídách nejmodernější zbraně ve výzbroji armády ČR, jak vyplývá z údajů zveřejněných na internetové stránce ministerstva obrany.

Gruzínská armáda má podle internetové Wikipedie také 48 systémů RM-70 Grad, což jsou původně sovětské raketomety namontované na české nákladní vozy značky Tatra. Podle ruských údajů dodalo Česko Gruzii za poslední dva roky šest těchto raketometů. Tbilisi v uplynulých letech získalo také deset letadel L-29 Delfín, která mu dodala Ukrajina. Ta je podle ruských údajů po ČR druhým největším vývozcem tanků do Gruzie.

Větší kvanta zbraní prodaly Gruzii také Spojená státy, Bulharsko, Maďarsko, Řecko, Izrael a Bosna.

Hodnota prodeje zbraní do Gruzie vzrostla podle statistik ministerstva zahraničí (MZV) od roku 2003 do roku 2006 z 1,3 milionu eur (32 milionů korun) na více než šest milionů eur (asi 144 milionů eur). V roce 2007 byly do Gruzie podle mluvčího MPO Tomáše Bartovského vyvezeny zbraně a speciální materiál za celkem 13.244 milionů eur (téměř 317 milionů korun). Téměř 99 % z tohoto objemu bylo určeno pro gruzínské ozbrojené síly, tedy pro pozemní armádu, letectvo a námořnictvo.

Podle Bartovského tvořilo 42 % z celkového vývozu střelivo a speciální součásti pro zbraně, velkorážovou výzbroj a vrhače. Vozidla pro vojenské použití představovala 30 procent vývozu a 23 % vojenská infračervená zařízení.

Již dříve, v letech 2002 a 2003, byl Licenční správou MPO povolen vývoz letounů SU-25 ze zásob armády ČR. Letouny SU-25 jsou páteří gruzínské armády, napsalo dnešní Právo.

Kdo a jaké zbraně prodal do Gruzie

Stát Obrněné transportéry Tanky a SHD Děla a minomety Letadla a vrtulníky
Česko 175+24 36+25
Bosna 0+127
Bulharsko 7 0+14 4+0
Izrael 12 dronů
Maďarsko 66
USA 0+10
Turecko 60 0+2
Ukrajina 60 31+12 10+13

drony - bezpilotní letadla používaná pro průzkum i cílené jednotky

SHD - samohybná děla

Zdroj: Ministerstvo obrany Ruské federace

 
Datum: 14. 08. 2008 13:55:15 Autor: Andres
Předmět: Zbraně pro Gruzii
Tak konečně náš státní goverment udělal něco užitečného a pomohl Gruzii vyzbrojit před stávající ruskou agresí. A je to pikantní, my tu chceme radar takže hned sme pro rusáky hajzly co dávaj zbraně jejím nepřátelům, ikdyž je tam dodal kdekdo, USA byly taky "obviněny"? Jen se bojím, že ty krámy co byly zastaralé i zde už jim proti rusácké mašinérii nepomohohou. Nejvíce mě rozesmál výraz "mírové ruské síly" hehehehe to je stejná fraška jako internacionální pomoc. Dost mě akorát děsí jak drží OSN hubu místo aby rusáky vypakovala.
Datum: 14. 08. 2008 20:03:32 Autor: J.Strauss
Předmět: pro Andrese
Miluji takovéto típky, které mají silné řeči, ale kdyby se měli sebrat a jít bojovat za své chráněnce, tak si nadělají do gatí. Ještě přitlačte pane kolego, trochu více bojovnosti do vašich výkřikú pokud se chcete stát největším ochráncem utlačovaných národú a demokracie přes pivní řeči.
Datum: 15. 08. 2008 09:51:00 Autor: Andreas
Předmět: Straussovi
Úplně jsem nepochopil co tím chcete říct, ale vzhledem k tomu, že už sem pár vašich příspěvků četl tak tak mi to připomíná váš standard. nemluvě o gramatice:) Nevidím důvod proš se nepřihlásit jako dobrovolník do Gruzie, pokud takový projekt existuje. Každej kdo není magor a ocitně se poprvé v takovémhle ohrožení života se obvykle posere, v tom nevidím ostudu. Ovšem jak vás znám dáváte jistě přednost kavárenské diskuzi v tradičně evropském duchu, budeme rusko tak dlouho přemlouvat aby toho nechalo a strašit ho tím, že omezíme jeho sponzoring až s tím přestane protože už bude Gruzie dobyta:) Jako tradiční milovník evropské impotentní politiky jste jistě s chováním EU spokojen. Hlavně abychom nedejbože nemuseli jednat. To je tak neevropské, že:) Radši budeme snít o návratu Rakouské monarchie... a vše svedem na CIA :) to je přeci tak jednoduché... jenom někde na Kavkaze zanikne pod rusáckou okovanou botou další země kde vlastně nikoho neznáme a je to tak daleko, to se přeci nám stát nemůže, že? Celá tahle fraška mi připomíná takové ty tradiční sovětské vtipy třeba jak proti Lotyšům? Mno počkáme až jim uteče internovaná polská ponorka, pak na baltu potobíme vlastní loď a hurá je tu casus belli :)
Datum: 15. 08. 2008 14:21:47 Autor: Andreas
Předmět: oprava
Samozřejmě jsem v kauze ponorky Orzel myslel Estonsko, ale celý postup proti pobaltí má pobnéí ruskoasijské rysy... :)
Datum: 15. 08. 2008 20:36:55 Autor: J. Strauss
Předmět: Andreas
Stane se vždy to co chtějí velmoci. Budou chtít Grúzii, bude Grúzie, tak jak vznikl po roce 1918 československý paskvil. Nebou chtít Gruzii, zanikne jako v roce 1993 Československo. Zoufalé výkřiky o okované ruské botě jsou jenom k smíchu, protože okovaná bota je na nohou představitelú všech velmocí a ty, aby se jimi nemuseli sami navzájem kopat se vždy dohodnou k svému prospěchu. Takže múžete klidně spát a odložit své emoce.
Datum: 21. 08. 2008 10:47:41 Autor: Petr 1
Předmět: dovoz zbraní
Není jasné co tím článkem chtěl básník (Právo?)říci. To jako , že nikdo nevyváží tolik zbraní jako my ? Nebo že se do Gruzie nesměly vyvážet ?? A ten kdo si je sám vyrábí že je mírotvorce ??? A ten kdo si je vyrobit neumí a doveze si je je zloduch???? Zas jeden článek co chce něco říci, ale ne naplno aby to pak nemusel odvolávat...
Datum: 01. 09. 2008 20:29:58 Autor: -lk-
Předmět: Petrovi 1
Je to jenom zpráva Četky (Česká tisková kancelář). Číli tisková zpráva o stavu vývozu zbraní ČR do Gruzie, vlastně jenom informace o tvrzení Ruska. ČTK nic neřeší, jenom oznamuje. Má-li někdo jiné informace, anebo je chce doplnit či korigovat, má zde prostor.
Datum: 03. 09. 2008 08:54:49 Autor: Petr 1
Předmět: aha
Já že tam byl uveden zdroj MO RF toho ČTK jsem si nevšiml.
Datum: 22. 10. 2009 21:39:46 Autor: Max
Předmět: Andreas
Vážený pane,ohledně gruzie naprosto nevíte o čem mluvíte.Na rozdíl od Vás jsem tam byl skutečně přítomen až do letošního léta a dělal to,k čemu Vás J.Strauss vyzýval.Myslím,že by bylo dobré,kdyby jste nekomentoval věci o kterých nemáte ani tušení.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.