logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Zemřel legendární pilot

František Fajtl

4. října 2006 zemřel na nemoci související s vysokým věkem ve střešovické nemocnici legendární pilot František Fajtl

Sestřelil čtyři letadla Fajtl se narodil v Doníně na Lounsku. Začátek války a příchod německých vojáků ho zastihl na letišti v Přerově. Uprchl do Polska a odtud do Francie, kde vstoupil k letectvu.

Francie Fajtlovi souzená nebyla a po kapitulaci se český letec vydal na další z mnoha vynucených cest. Přes severní Afriku utekl do Anglie, kde vstoupil ke Královskému letectvu (Royal Air Force). Zde se přeškolil na britské stíhačky - hurricany.

V řadách 1. a 17. perutě se účastnil bojů o Londýn a v říjnu 1940 si mohl připsat první sestřelený německý bombardér.

O rok později se stal Fajtl členem české 313. perutě. Velký okamžik měl ale ještě přijít. Už o rok později se stal prvním Čechoslovákem a možná i cizincem vůbec, který kdy velel britské peruti. Fajtlova 122. peruť nesla jméno City of Bombay.

Velení si ale dlouho neužil a už v květnu téhož roku byl sestřelen nad severní Francií. Fajtl ale do zajetí nepadl a z nepřátelského území našel cestu ven. O strastiplné cestě přes Francii, Španělsko a Gibraltar zpátky do Anglie napsal poutavou knihu Sestřelen.

Letec nebojoval jen v Anglii a Francii, ale podílel se i na osvobozování Československa. V roce 1944 se přesunul do Sovětského svazu, kde zformoval československý pluk, který se zapojil do Slovenského národního povstání.

Fajtl za války sestřelil čtyři letadla, několik dalších poškodil. Sám byl sestřelen.

Komunisté Fajtla uvěznili Komunistický režim místo ocenění jeho zásluh Fajtla degradoval a v roce 1950 ho zavřel do vězení v Mírově. Válečný hrdina si coby údajný nepřítel lidu odseděl sedmnáct měsíců. Trpěla i rodina, která musela bez náhrady opustit byt.

Poté se Fajtl životem protloukal, jak se dalo. Pracoval jako dělník i jako úředník. V roce 1964 byl částečně rehabilitován a načas se mohl vrátit k letectvu.

Satisfakce se Fajtlovi dostalo až po pádu režimu. Prezident Václav Havel ho v roce 1990 povýšil na generálmajora ve výslužbě a vyznamenal ho řádem M. R. Štefánika. Vedle toho byl František Fajtl nositelem Řádu Bílého lva nebo francouzského Řádu Čestné legie.

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.