logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Záhadná smrt Rudolfa Hesse

Quasi-anotace

Roku 2004 oslavovali němečtí neonacisté 110. výročí narození Rudolfa Hesse. Kvůli účasti jejich českých ?spolubojovníků? přinesla o této události zprávy i některá česká periodika. Překvapila mě míra neinformovanosti redaktorů o této kontroverzní postavě druhé světové války a především jejich neznalost nových poznatků o záhadném letu führerova zástupce do Británie v roce 1941 a o jeho neméně podivné smrti roku 1987 ve věznici Spandau.

Připomeňme si základní životopisná fakta. Rudolf Hess se narodil jako syn německého obchodníka v egyptské Alexandrii roku 1894. Za první světové války sloužil v německé armádě, ke konci války jako pilot. Po válce studoval na mnichovské univerzitě, kde získal roku 1921 ocenění v soutěži za svou práci Jak bude muset vypadat muž, jenž dovede Německo zpět k jeho výšinám? Zde nalezneme pozoruhodnou úvahu: ?Proto tento muž vykoná svůj poslední veliký čin: namísto aby svou moc vychutnával do poslední kapky, vzdá se ji, odstoupí a zůstane nadále jen rádcem a mentorem.? Velkou inspirací mu byl Karl Haushofer, učitel, rádce, přítel, šedá eminence. Společně spřádali vize o charakteru sjednocené Evropy. V roce 1923 se Hess po boku s Hitlerem účastnil známého ?pivního puče?, poté uprchl do Rakouska, ale dobrovolně se vrátil, aby byl spolu s Hitlerem uvězněn v Landsbergu, kde zapisoval, redigoval a podle svědků se do značné míry autorsky podílel na Hitlerově Mein Kampfu. Stal se Hitlerovým osobním sekretářem a postupně druhým mužem v NSDAP. Do dějin se zapsal svou ?soukromou? mírovou misí ? 10. května 1941 odstartoval z Augsburgu s Messerschmittem Bf 110. Jeho cílem bylo skotské sídlo vévody z Hamiltonu, který byl příznivcem smírného vyrovnání s Němci. Přes Hamiltona chtěl Hess údajně vyjednávat o uzavření míru mezi oběma státy. V noci z 10.?11. května se pokoušel přistát asi 50 km od Hamiltonova sídla, ale když se mu to nepodařilo, vyskočil padákem. Krátce nato byl zadržen a představil se jako kapitán Alfred Horn, až později o sobě prohlásil, že je Rudolf Hess. Do konce války byl držen v izolaci a v roce 1945 byl postaven před norimberský tribunál, kde byl obžalován z přípravy války a jiných zločinů. Během procesu se choval velice podivně, nepoznával své bývalé kolegy, na nic si nevzpomínal. Nakonec byl odsouzen k doživotnímu pobytu ve špandavské věznici, kde byl až do své podivné smrti v roce 1987.

Tato legenda má řadu děr a vždy vzbuzovala pochybnosti. Donedávna nebylo objasněno, proč Hess letěl do Británe, s jakým cílem, na čí popud, zda o tom věděl Hitler nebo Churchill apod. Nyní byla konečně i do češtiny přeložena kniha britských historiků Double Standards ? The Rudolf Hess Cover-up (v češtině Mlčení korunních svědků), která přináší šokující a znepokojující poznatky.

Podle autorů, vesměs renomovaných britských historiků, byla jeho mise domluvena s britskou královskou lobby, k níž patřil i vévoda s Hamiltonu. Mírové návrhy měly vést k uvolnění sil Německa k válce s SSSR. Proto Hitler zrušil leteckou bitvu o Británii. Podmínkou mírových dohod mělo údajně být i odstranění Hitlera z vedoucí funkce (vzpomeňme na Hessovu úvahu o vůdci Německa, který odstoupí) a také návrhy týkající se osudu německých Židů. O tom, že o Hessově misi Britové věděli, svědčí i to, že jej RAF během jeho letu nesestřelila. Mise se však nějakým způsobem provalila, a tak nebylo příslušné letiště osvětleno, Hess musel z letounu vyskočit, po přistání se snad s Hamiltonem i sešel, ale krátce nato se jej zmocnili Churchillovi lidé.

Je pravděpodobné, že kdyby byl Hess neopustil letoun těsně před zamýšleným cílem a kdyby ho nebyli sebrali bůhvíjací domobranci, byl by patrně podle plánu přistál a mírová jednání by tak byla zahájena. Životy nás všech by vypadaly zcela jinak: vycházely by studie o spiknutí, které vedlo k sesazení Churchilla a jeho nahrazení sirem Samuelem Hoarem, a o překvapivém příměří uzaveném mezi Británií a Německem v květnu roku 1941.

Britští historikové dokládají, že během Hessova věznění Churchillova strana připravovala intenzivně jeho dvojníka. Proněmecká lobby se ovšem snažila dostat Hesse zpátky do Německa, když už jeho mise selhala. Bratr krále Jiřího VI., vévoda z Kentu, s ním měl odletět hydroplánem Sunderland do Švédska. Scénář byl patrně tento: V srpnu 1942 vrcholil v GB pokus o senzační komplot. Vše jako by směřovalo k dramatickému gestu, jež mělo skoncovat s válkou. ?Palácový převrat? v Londýně měl zbavit Churchilla premiérského křesla a nahradit ho Hoarem, zatímco by Kent a Hess vystoupili ve Stockholmu s oznámením, že uzavřeli mír. Anebo snad Kent dělal jenom to, co považoval za svou rytířskou povinnost k jinému rytíři vzdušných soubojů a odvážel nacistického letce (a mírového parlamentáře, kteří se nezatýkají) na svobodu? Dějiny píší vítězové a tak se to už nikdy nedozvíme.

Záhadná Kentova mise skončila v troskách na pusté stráni u Caithnessu. Mezi četnými nejasnostmi spojenými s katastrofou je na prvním místě otázka, proč se vůbec létající člun ocitl nad souší. Snímek místa havárie -- vrtule Sunderlandu na ní trčí do prázdna. Fotografie byla úřední cenzurou okamžitě embargována.

Letoun Sunderland s Kentem a Hessem totiž ztroskotal a všichni lidé na palubě zahynuli, s výjimkou zadního střelce. Hessova smrt byla pochopitelně utajena a jen mravenčí pátrání autorů knihy celkem přesvědčivě dovozuje, že na palubě byl kromě uváděných členů posádky ještě jeden muž, který se mysteriozně vypařil.

Údajný Hess byl souzen v Norimberku. Britští historikové uvádějí přesvědčivé důkazy, že se jednalo o dvojníka. Pravý Rudolf Hess za 1. světové války prodělal několik zranění a jednou téměř zemřel, když mu byla prostřelena levá plíce. Složitým lékařským zákrokem mu byl zachráněn život, ale na jeho hrudi zůstala patrná jizva. Muž držený ve Špandavě žádnou stopu po průstřelu plic NEMĚL. To potvrdily i rentgenové snímky jeho hrudi. Byl tedy dvojník německý zajatec zachraňující rodinu nebo fanatik, přesvědčený v důsledku výplachu mozku, že je 2. führerem? Od r. 1966 byl tajemný muž jediný vězeň ve Špandavě, 1987 byl podle všeho patrně zavražděn. Také o tom přináší kniha přesvědčivé a fascinující svědectví.

Já osobně jsem oficiální verzi o Hessově životě a smrti vždy bral s rezervou; vadily mi dvě skutečnosti: Za prvé, Hess byl v Británii uvězněn v roce 1941; neměl tudíž šanci podílet se na válečných zločinech, ať už by chtěl či nechtěl. Proč byl tedy v Norimberku odsouzen na doživotí, když daleko větší zločinci vyvázli s menšími tresty? A proč Spojenci ve vzácné shodě trvali na tom, aby zůstal jako jediný vězeň ve Spandau až do své smrti ve třiadevadesáti letech? Vždyť i ti daleko horší zločinci byli propuštěni za pět, deset let vězení? Patrně proto, aby nakonec přece jenom nepromluvil. Nyní přinášená fakta britských historiků představují jedinou bezchybnou, přesvědčivou hypotézu o tom, že pravý Hess patrně skutečně zahynul v onom hydroplánu, kdežto ve Spandu seděl dvojník.

V těchto souvislostech je fascinující ještě jedna věc: Jak se po 60 letech rezolutně antinacistická Evropa zjevně blíží Hessovým a Haushoferovým vizím, shrnutým takto v Mein Kampfu: přetvořit státy východně a severně od Německa v kvazi autonomní celky (vázané na Německo politicky i hospodářsky, dodávající suroviny a levnou pracovní sílu. Dominantní postavení Německa ve Spojených státech evropských, jednotná měna, podílnictví na evropských ozbrojených silách. Paralela současné situace v Evropě s vizí Karla Haushofera a Rudolfa Hesse je rozhodně pozoruhodná. A také neustálé utajování materiálů, týkajících se Hessovy mise britskými tajnými službami a vládou svědčí o tom, že se zdaleka nejedná jen o mrtvou historickou kauzu. Stále ještě nesmíme vědět pravdu ? nenutí to k zamyšlení?

 

 
Datum: 09. 01. 2006 00:13:00 Autor: Adam
Předmět: Dvojník?
Hmm, pozoruhodná dedukce. Ale neměl Hess ve vězení povolené občasné návštěvy členů rodiny? Někdo z nich by si snad záměny povšiml. I když...
Datum: 13. 01. 2006 12:38:42 Autor: JAB
Předmět: HESS
Jo, Protektorát už by nebyl a nebyli by už ani žádní Češi, zbývá doplnit. jinak scénář Haushoferův se věru naplňuje, však ho v létě 1918 otiskla i pražská německá Bohemia. Jinak byl hess souzen za přípravu války a jiné "maličkosti", které měl na hrbu do roku 1941.
Datum: 12. 04. 2006 22:10:08 Autor: Edrig
Předmět: Hess ale byl zločinec
Domnívám se,že článek Hesse příliš idealizuje.On byl skutečně zločinec a odsouzen ze tří bodů obžaloby v Norimberku.Nebyl souzen jen za bod válečné zločiny.Je však štěstím,že se ho britský premiér zmocnil a izoloval,protože v případě uzavření míru Anglie-Německo,by to s námi dopadlo tragicky.Jinak lze hodnotit článek jako opravdu velmi zajímavý.Díky za něj.
Datum: 02. 07. 2006 08:18:49 Autor: jirka
Předmět: RE
myslím že vaše neznalost politického vývoje, vás zaslepuje.....nechte spát to,čemu nerozumíte. stále se všichni motáte kolem toho že HESS je ločinec, a že by čechy zničil......ale zamyslete se nad tím. je to fanatická demagogie.Mám předky němce,a všechno je jinak, než vaše poskomustické myšlení,kterým blbnete lid,říká.Nevím, máteli z toho radost, či se tím ukájíte.....ale měli by jste začít říkat pravdu, a ne jen ty židobolševické lži! netvrdím že Hess a spol nic neudělali, naopak, ale musíme pochopit vše co se stalo a jak to doopravdy vševhno bylo!! Také je pravda, že to co se všude píše, je jen 30 procent pravdy!!!!!
Datum: 02. 06. 2009 10:58:54 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Jak to vidí ČT
V pondělí 1. 6. 2009 odvysílala ČT 2 druhý a závěrečný díl německého dokumentu Hitlerův zástupce. Týkal se právě Hessova odletu do GB, odsouzení v Norimberku a věznění ve Spandau. O "objektivitě" tohoto dokumentu svědčí to, že fakta přinesená v knize Mlčení korunních svědků, tu nebyla zmíněna ani slůvkem. První diskutující na této stránce ("Adam") se ptá, zdali Hess neměl povolené návštěvy členů rodiny ve vězení. Inu, měl, směla za ním manželka, ale on to tvrdošíjně až do smrti odmítal. Ze strachu, že by si všimla záměny? Nenacházím jiné vysvětlení. Signifikantní je, že dokument nekomentovala ani ČT, jejímž odborným redaktorům musí být existence shora uvedené knihy známa. Britské dokumenty o události mají být odtajněny až v roce 2018. Ať už si o Hessově podílu na válečných zločinech myslíme cokoliv, je neoddiskutovatelným faktem, že "svědectví korunních svědků" je dodnes umlčováno nejen v Německu(kniha je v Británii zakázána). Ani zmíněný dokument se nedokázal vyhnout konstatování, že není vyloučena vražda Hesse; proč by ho měl někdo zájem zavraždit 93letého dementa, to už jaksi tvůrci nezkoumali. Tím vlastně nechtěně potvrdili závěr zmíněné knihy: co kdyby nakonec přeci jenom prozradil nějaké nepříjemné tajemství? Tolik tedy o objektivitě a pravdivosti evropských médií. Jak je asi překrucováno zpravodajství a publicistika o událostech aktuálnějších?!
Datum: 04. 06. 2009 11:58:26 Autor: K.Bartošík
Předmět: Úvaha
Možná,že je v uvedené knize trochu pravdy,už naše babičky říkavaly,není šprochu,aby na něm nebylo pravdy trochu.Osobně mě schází dvě věci: 1.Z jakých dokumentů autoři čerpali,a zda mají své hypotézy něčím podložené? 2.Pokud se nemýlím tak ještě žije Hessův syn,tak proč někdo s rodiny nepožádal o zkoušku DNA? 3.Myslím si že pokud by Hess chtěl ve Velké Británii kout nějaké pikle vůči tehdejšímu SSSR,a Stalinovi,tak nevěřím,že by to tehdejší soudruzi nevyužili ve své propagandě. Asi nezbývá než čekat až do roku 2018,až se otevřou britské archívy.
Datum: 10. 05. 2011 10:33:48 Autor: Daniel
Předmět: iDnes
Připomínka události je zde, se vzpomínkou českého právníka: http://zpravy.idnes.cz/kolem-hessova-tajneho-letu-do-skotska-se-i-po-70-letech-roji-spekulace-1gr-/zahranicni.asp?c=A110509_155722_zahranicni_aha
Datum: 11. 05. 2011 16:05:56 Autor: dudu
Předmět: rudolf heß byl zločinec!
a jaký!! http://zvidavyvincenc.wordpress.com/2011/05/11/rudolf-hes-zlocinec-miru/
Datum: 12. 05. 2011 12:46:50 Autor: Daniel
Předmět: to dudu
Článek, na který "dudu" upozorňuje, nemá hlavu ani patu; a každý, kdo tady mudruje, by si nejdříve měl přečíst citovanou knihu Mlčení korunních svědků. To, že je v Británii zakázaná, samo o sobě o něčem svědčí.
Datum: 18. 05. 2011 23:14:10 Autor: Mgr. Cisko
Předmět: doplnenie
Muž v Spandauskej väznici samozrejme nebol Hess, dôkazov je niekoľko desiatok (sú tu niektoré uvedené). Podľa niektorých spomienkových memoárov bolo potrebné skutočného Hessa zlikvidovať kvôli tomu, o čom ako Hitlerov zástupca vedel. Predovšetkým: vedel o pripravovanom "konečnom riešení", ako aj o tom, že vládne kruhy v Británii o tom vedia a nič neurobia, vedel o útoku na ZSSR (na zem vlastne spojeneckú, čiže útok bol naozaj "vierolomný") atď.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.