logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

V Kosovu se objevily ozbrojené skupiny...

...KFOR to vyšetřují

PRIŠTINA - V jižních a jihozápadních oblastech Kosova se objevily v minulých dnech ozbrojené uniformované skupiny extremistů, které se snaží kontrolovat vozidla i občany. Zastavily i několik vozů mezinárodních sil. Potvrdil to v úterý mluvčí KFOR Sigfried Jooss, který uvedl, že KFOR spolu s policií zahájily vyšetřování těchto incidentů. Podle bělehradského listu Blic tito ozbrojenci vyhrožují likvidací zaměstnancům mezinárodních institucí i místní správy, pokud budou bránit nezávislosti Kosova.

Kosovská média tvrdí, že se jedná o albánské ozbrojence, kteří se nazývají Armáda za nezávislost Kosova (UPK). Jejím cílem je dosáhnout nezávislosti provincie, která je legálně součástí Srbska, ale od roku 1999 je pod správou OSN. Jednání o jejím konečném statusu mají začít příští měsíc.

Mezinárodní instituce v Kosovu, KFOR a Mise OSN, existenci této "armády" nepotvrdily. Sigfried Jooss prohlásil, že úřady mají informace o protizákonné činnosti zločineckých živlů, ale nic neví o existenci "armády".

"V Kosovu působí pouze jedna vojenská síla, a tou je KFOR," řekl Jooss. Nicméně vedení UNMIK z bezpečnostních důvodů zakázalo svým pracovníkům pohybovat ve večerních a nočních hodinách v oblastech, odkud jsou hlášeny incidenty. Podobný pokyn dostali i pracovníci místní správy. Policie byla uvedena do zvýšené pohotovosti.

Podle bělehradského listu Blic, který se odvolává na nejmenovaného pracovníka mezinárodních sil, ale UNMIK i KFOR dostaly dokument, v němž jsou stanovy a cíle UPK. Ty byly údajně schváleny na zasedání hlavního štábu UPK 5. října v Prištině.

Dokument vyzývá mimo jiné kosovský parlament, aby do 15. října vyhlásil nezávislost, a hrozí poslancům, kteří by pro nezávislost nehlasovali, trestem smrti. Pokud parlament do stanoveného data nezávislost nevyhlásí, chce UPK vyhlásit plnou mobilizaci všech občanů a hrozí, že všichni zrádci, tedy ti, kdo se nezřeknou práce v mezinárodních institucích, budou popraveni komandy. UPK nazývá UNMIK "moderním dobyvatelem" a vyzývá ji, aby pustila na svobodu všechny válečné zajatce, které unesla od roku 2000, jinak za ně bude trpět 50 nevinných představitelů UNMIK.

UPK v dokumentu tvrdí, že bude vojenskou silou, která bude respektovat a bránit všechny občany Kosova, tedy Albánce, Srby, Bosňáky, Turky, Romy, Chorvaty i další.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.