logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Jak Rusko zneškodní radar v ČR

Informuje deník Izvěstija

Moskva - Na radar systému protiraketové obrany USA v České republice má v případě amerického útoku na Rusko do 20 minut zaútočit až deset mezikontinentálních balistických raket nebo taktických střel s jadernými hlavicemi. Prokremelský deník Izvestija zveřejnil rozsáhlý článek, v němž chystaný protiraketový systém popisuje jako součást dlouhodobého útočného plánu USA a vysvětluje, jak se Ruská federace musí bránit.

"Takové rakety má ruská armáda dávno ve výzbroji, mohou být rozvinuty v libovolnou chvíli a čas letu na cíl v Česku je 10 až 15 minut. Jaderné hlavice je nutné použít, aby bylo garantováno zničení cíle," vysvětluje text, nepodepsaný členem redakce listu, ale "kapitánem první třídy v záloze Michailem Volženským". Podle něj bude mít radar v ČR jako hlavní cíl sledování trajektorií letu ruských balistických střel v prvních vteřinách po startu, což zjednodušuje jejich likvidaci.

Zároveň s útokem na ČR musí být ruská armáda připravena zničit jaderným úderem i další prvky protiraketového systému na amerických lodích v prostoru Barentsova moře a Baltu, včetně polské základny antiraket. Ideálně se k tomuto úkolu prý hodí ruské atomové ponorky vybavené raketami Granit.

Společně s těmito údery mají být podle Izvestijí zlikvidovány americké výzvědné a komunikační družice a další vojenské satelity. Pak je prý nutné "okamžitě začít jednat se Spojenými státy, postavit je před fakt naprostého zničení jejich protiraketového systému" a žádat, aby zastavili útok vlastních střel.

Rozsáhlý článek v deníku, který často zveřejňuje názory blízké oficiální ruské linii, totiž tvrdí, že pouze zničení americké protiraketové obrany vrátí strategickou situaci ve světě do rovnováhy. Obě strany - tedy USA i Rusko - jsou schopny se svým jaderným potenciálem vzájemně zcela zlikvidovat, a proto si uvědomují marnost zahájení rozsáhlého konfliktu, připomínají Izvestija

Ruská balistická střela Topol-M. (ČTK: 14.12.2006)

 
Datum: 08. 06. 2007 09:41:16 Autor: Jakub Samek
Předmět: Drobný rozpor
Zatím jsem nikde nesetkal s komentářem k drobnému, ba titěrnému rozporu v ruských tvrzeních. Jakým ohrožením pro Rusko může být protiraketový systém, který je ruské raketové vojsko schopné zlikvidovat během deseti či patnácti minut? JS
Datum: 08. 06. 2007 10:19:07 Autor: madrabbit
Předmět: Jednoduché
Asi takhle, "destnik" jako takovy není hrozbou pro odstrašující potenciál Ruska, a pro v případě útoku Ruska by měl zivotnost několik minut. Problém je jinde. Rusko vyvíjí neustále (USA a další také) nové typy balistických střel, které jsou schopné manávry překonávat antirakety v současné verzi. Ale tyto rakety se musí testovat. A tady je bod, který Rusku vadí, radar společně s dalšími (myslim že Norským a anglickým) dají rozlišovací schopnost asi 5cm a budou schopné nejenom detailně sledovat testy Ruských raket, ale jsou schopné pořídit podklady pro slušně podrobný model těchto raket, což usnadní jejich analýzu. Rusku tedy nevadí mizerných 10 anitraket, (pokud pomineme možnsot jejich dovybavení jadernou hlavicí, což je možné - antirakety jsou vlastně balistické střely Minutenman III) ale právě schopnost sledovat Ruské testy balistických střel a možnsot jejich přesného vyhodnocení.
Datum: 08. 06. 2007 12:15:35 Autor: Jakub Samek
Předmět: Re: Jednoduché
Achzó... a radar umístěný v Ázerbajdžánu může podle Rusů mít, aby splnil Američany deklarovaný účel, omezenou výseč, ruské základny neuvidí. To by dávalo smysl. J.
Datum: 11. 06. 2007 16:16:24 Autor: Jakub Samek
Předmět: Dosah radaru
Akorát si ještě říkám... radar má dosah, pokud se nemýlím, něco mezi 2 a 3 tisíci km, je tedy hrozba špiclování ruských raket skutečně reálná, resp. Rusko je jistě schopné se jí vyhnout tím, že bude své testy provádět mimo dosah takového radaru. A na druhou stranu, takový radar v Ázerbajdžánu bude pravděpodobně mimo trasu případně z Blízkého východu vystřelené rakety směřující severozápadním směrem, ať už do Evropy, či jinam. Nevím, jestli to ovlivní jeho výsledky a účinnost, ale řekl bych, že radary je dobré stavět mezi cíl a místo, odkud se jej snaží někdo zasáhnout... JS
Datum: 29. 06. 2007 10:10:24 Autor: Bobr
Předmět: hehe
Když sem hrál počtačovou hru civilizace vždy mě pobavilo když jsem měl tanky a děla tak ke mě přijel nějakej chudák myslím, že nejveseljší animaci měl Ghandí a se svými rytíři my vyhrožoval jestli mu neprozradím tajemství střelného prachu tak, že mi vyhlásí válku... vždy jsme se skvěle nasmál... Demence Ruských (a sovětských) not a prohlášení mi to vždy připomene :)) Nelíbí se mi když se někdo vměšuje do našich věcí :) Pokud ten blbej radar postavíme maéme asi dost IQ abychom věděli co to znamená civilizované země si tedy nemusí vyhrožovat... ale ta asijská mentalita s imperialistickými sny... stále se neumějí chovat... pitomá bitva na Kalce... mohli býti evropany a ne asiaty...
Datum: 06. 09. 2007 19:41:57 Autor: Rikimus
Předmět: nemyslim
RE: Pan Bobr, Rusi su europania a nie asiati, aj ked tuto doktrinu casto nezabudol pripomenut Hitler. Kym oni v 14. a 15. stor. zachytavali hordy vsivavych mongolov. Boli vlastne ako predsunuta basta voci tymto hordam. Ich brutalite sa oni museli prisposobit tiez akoby " azijskym " spravanim. Nemecki vojaci to sami pocitili. A co robia Amici ked sa vyhrazali napr. Pakistancom, ze ked im nebudu po voli zbombarduju ich na dobu kamennu ". Treba citat aj nieco viac ako klasicke vzdy " pravdu vraviace " noviny.
Datum: 24. 10. 2007 20:35:52 Autor: K.Bartošík
Předmět: Nemůžu si pomoci,
ale už v období studené se USA a tehdejší SSSR vzájemně monitorovali,za mnohem složitějších podmínek,než které existují dnes.Jen nevím,jak může několik raket umístněných v Polsku ohrizit dnešní Rusko.A proto vyhružky ruských generálu,že zaměří své rakety na ČR je neadekvátní.A nebo,že by jsme byli zase v době,že ruští maršálové zadupou a ČR bude znovu přepadena,tak jako v osudném roce 1968.A tak se ptám.Rusku nikdo nevyhrožoval,tak proč ruští potentáti vyhrožují naší svobodné a suverenní republice.
Datum: 25. 10. 2007 10:40:52 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Je to hra
ČR je asi tak "svobodná a suverenní" jako Mordvinská republika. Hašteření USA a Ruska o radar (resp. protiraketový obranný systém) v ČR je hra velmocí, o náš názor vcelku nejde. Stejně jako byla hra umělé udrožávní rovnováhy hrozbou atomovky. Mimochodem, znáte tenhle? Putin říká Klausovi, jestli postavíte ten radar, tak Vám ho sestřelíme. Na to Klaus: jestli nám sestřelíte radar, my vám budeme bombardovat Karlovy Vary. Modifikace starého vtipu, ale dobrý.
Datum: 09. 04. 2008 13:49:00 Autor: Petr 1
Předmět: Nemůžu si pomoci 2
"vyhružky ruských generálu,že zaměří své rakety na ČR" - otazka 1) kam nyní míří ruské rakety? otázka 2) ony se ty ruské rakety tak těžko zamiřují ?? já myslel, že stačí dvakrát kliknout myší. No pokud je tedy mají tak vždy někam míří s tím se smiřme.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.