logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Další válka do konce roku?

Názory autora nemusí vyjadřovat názor redakce

Barbarsky ničivé a bezohledné bombardování jižního Libanonu včetně metropole Bejrútu, které stálo životy více jak dvou tisíc civilních obyvatel v této oblasti, nelze racionálně vysvětlit jinak, než-li jako strategické vytváření předpolí pro útok na Írán.

Plán tohoto útoku existuje již déle než dva roky a je stále precizován jak ze strany USA, tak i ze strany jejich rodného bratra ? státu Izrael. Cílem je údajné zastavení realizace íránského jaderného programu, daleko spíše však ovládnutí energetických zdrojů a strategického prostoru předního Východu vytvořením konglomerátu Velký Izrael, tedy pokořením arabských a jiných, převahou muslimských území a států.

Je velmi pravděpodobné, že k plánovanému útoku dojde ještě do konce tohoto roku. Přímou záminkou bude zřejmě příprava spuštění íránského jaderného reaktoru v Búšehru, které vláda v Teheránu stále odkládá u vědomí sílící hrozby. Masivní útok bude patrně veden spojenými americkými a izraelskými leteckými silami na cíle íránské protivzdušné obrany, na jaderná zařízení, výzkumné ústavy, vědecká pracoviště a sídliště, na velitelská a správní ústředí a na základní infrastrukturu země. Snahou bude všechny tyto cíle co nejrychleji totálně zničit, jako obvykle bez ohledu na ztráty domácího civilního obyvatelstva.

Izrael v rámci těchto příprav ?nakoupil? z USA 25 bombardérů F-15 s prodlouženým doletem a 102 stíhačky F-16, rovněž speciálně upravené pro delší lety. Již dříve dodaly USA k izraelské nadzvukové letecké flotile ještě šest tankovacích letounů B-707 pro doplňování paliva za letu. Typickou stránkou přípravy Izraele na útok proti Íránu je nákup pěti set amerických leteckých bomb BLU-109, o jejichž ?obranné? funkci nelze pochybovat. Tyto bomby totiž prorážejí téměř každé známé železobetonové opevnění a vybuchují teprve až uvnitř stavby.

Útoky provedou oba státy ze svých leteckých základen v Izraeli, Turecku, Iráku, Ománu, Kuvajtu, Kataru, Afganistánu a Pakistánu, dále z letadlových lodí v Arabském moři a v Perském zálivu. Írán nemá prakticky žádnou šanci tento útok ze vzduchu odrazit. Bránit se však nepochybně bude. Pokud na území Íránu proniknou americké a izraelské pozemní síly, setkají se jistotně s tuhým odporem, daleko tvrdším než-li v Iráku. Následně dojde také k rozsáhlým guerillovým akcím na území jiných států ? namířeným proti americkým a židovským objektům, a to po celém světě. Odvetu je možné očekávat i v ekonomické oblasti ? Írán je třetím největším vývozcem nafty na světě. Tato okolnost se citelně dotkne i nás, a to v enormním růstu cen energie a životních nákladů.

Mobilizace sil na obou stranách nabývá na intenzitě. Aktuálně u nás jde nyní o to, aby nás jeden zakomplexovaný úředník s chronickým defektem lícních svalů, dotovaný ze zahraničí, nezatáhl do maléru nedozírných následků. Každý ve světě totiž nepochopí, že právo umírat mají ženy, starci a děti pouze na JEDNÉ straně, jak si u nás mnozí, bohužel, představují.

 
Datum: 11. 09. 2006 02:17:30 Autor: čtenář
Předmět: Polemika
Pane Dolejší, Bejrút už není dávno křesťanský, od té doby, co Libanon přijal OOP a Hizbaláh do své náruče. Válku začali islámští teroristé, nikoliv Izrael či USA; mrtvé byste našel i v Izraeli, kdyby Vás to zajímalo. Atlantická civilizace vede válku s militantním Islámem, nikoliv pro naftu, ať se Vám to líbí nebo ne. Militantní Islám nám jde po krku, muslimští teroristé si neváží žitovů zdaleka tolik, jako Vámi nenávidění Američané, kterým spíš než o naftu jde o přežití a záchranu oné Vámi nenáviděné kresťanské civilizace. Lidé, kteří obětují tisíce a více životů ve jménu své fanatické víry neušetří v konečném zúčtování ani "užitečné idioty" Vašeho přesvědčení. Bůh opatruj Vaši rodinu, až k tomu dojde.
Datum: 11. 09. 2006 09:34:12 Autor: Zeman Tomáš
Předmět: RE:
Naprostý souhlas, kdyby nám do ulic čas od času po celý rok padali rakety, tak ideální řešení dle pana Dolejšího by asi bylo: mít ruce v kapse a tlachat o tom v OSN!
Datum: 11. 09. 2006 15:30:50 Autor: Miroslav Pršala
Předmět: RE: polemika
Vážený pane, zřejmě patříte do té skupiny lidí, kteří se řadí mezi pevné spojence USA a obránce demokracie, křesťanského života a západního zpúsobu života. Propagujete válku a podporujete ty nejmilitantnější skupiny společnosti, které ve jménu ne těchto myšlenek, které jim slouží jenom jako zástěrka, ale pro svúj osobní zisk chtějí válku. Tak tedy bojujte, ale nezapomeňte na to, jaký byl výsledek II. sv. války. Múže se lehce stát, že tato válka bude ještě větší katastrofou s přihlédnutím na jaderné technologie, biologické a chemické zbraně, které jsou dnes lehce dostupné. Co na to Vaše svědomí?
Datum: 11. 09. 2006 16:46:08 Autor: Josef Danda
Předmět: poznámka
Josefe, Josefe, a pak jsem se probudil a měl jsem ruku v nočníku!
Datum: 13. 09. 2006 09:54:12 Autor: Kolin
Předmět: Ale přeci se do toho nesmíme zaplést
Samozřejmě, že útok na Irán je největší odpornost kterou lze udělat. Vždyť Irán je taková úžasná země... jsou tam hodní Ajatoláhové co dbají na spasení svých oveček, a to důsledně i těch co se spasení brání... pěkně všech. Je tam svoboda snad všeho. Svoboda nechat se zavřít za svůj názor, nechat se vyhodit z univerzity, nechat se popravit... tolik svobod naráz... Je třeba aby se každý správný kvazilevičák v kavárně v těch zemích plných demokratického bahna a nespravedlnosti, hezky od počítače, či kávy Iránu zastal. Vždyť přeci když se ho budem dost nahlas zastávat tak ty nově vyvinuté střely s potenciálem jaderné nálože sem najednou nedoletí... Ostatně to přeci potvrdí zbytečnost té americké raketové základny jak jsme jí nechtěli a obětovali se jiní. Je přeci tak hnusná a občas tam zajedem na demonstraci (v úterý. Ve čtvrtek se jezdí před Temelín:)
Datum: 13. 09. 2006 11:06:59 Autor: JAB
Předmět: Báječné
Mohu jen opakovat, báječné, ani Grebeníček by to nesdělil lépe.
Datum: 24. 09. 2006 19:19:38 Autor: petr mahon
Předmět: islámomil dolejší
Před ustvičnýmy útoky hizballahu nelze donekonečna strkat hlavu do písku .Hizballah a libanon jedno jsou Jak by se vám líbilo pane dolejší kdyby na prahu neustale dopadaly rakety třeba ze slovenska ? Diskutoval by jste o tom nebo se snažil eliminovat ty kdo je na nás odpalují? Jak by jste se vyhnul ztrátám na dětech a žanách když rakety a teroristé se schovávají ve městech v hustě osídlených oblastech? Irán jeho prezident a jeho lid představují pro náš svět velké nebezpečí čím déle o tom budeme diskutovat a nebudeme konat tím strašnější úder jim budeme muset nakonec zasadit.Za rok nebo deset let podle toho kdy budeme napadeni skutečně silně a ne jen pár desítek mrtvých v madridu nebo Londýně mluvím o útoku atomovou bombou pochopitelně na některé hlavní město v EU.Teď si řeknete že jsem paranoik a xenofobní ,neměl bych proti muslimům nic ale to oni útočí proti civilním cílům viz útoky v Egyptě na turistická centra nebyl tam jediný americký nebo izraelský voják jen turisté.A co útok na dvojčata v New yorku? Kolik bylo při něm zabito vojáků? Žádný!!! Jen civilisté ženy děti úředníci hasiči policisté. Takhle se nám odvděčují za to že k nim lidé jako vy přistupují demokraticky.Izrael se musí postarat o svou bezpečnost dokud má vojensky navrch je to malá země a stačila by jedna pořádná jaderná hlavice o několika megatunách a bylo by po celém státu izrael. A že by byli zasaženi palestinci ?Ve skutečnosti na nich nikomu nezáleží ani íráncům.
Datum: 06. 10. 2006 10:55:47 Autor: Dr. Kraft
Předmět: Konfrontace mezi civilizacemi.
Naprosto souhlasím s tím, že každé oddalování vojenského řešení problému a spoléhání se na vyjednávání a OSN je cesta do pekla. Ať chceme nebo ne tak válka mezi islámem a západní civilizací už probíhá. Pro naší západní civilizaci je to věc přežití a tudíž musíme zasadit islámskému terorizmu a jejich chápání světa ten nejtvrdší úder! Tak, aby se třeba třeba celý islámský svět ocitl zpátky ve středověku! Buď oni nebo my a mezi tím nic není!
Datum: 15. 10. 2006 03:10:46 Autor: Miloš Martínek
Předmět: nejdříve přemýšlet, potom teprve kritizovat
Tato informace, kterou jste si i vy mohli díky panu Dolejšímu přečíst, by vás všechny, co věříte prakticky jen tuctovému názorovému proudu vytrubovanému patřičně halasně v médiích, měla alespoň přivést k zamyšlení předtím,než podlehnete zaběhanému klišé černobílého vidění světa. Netřeba nikterak pochybovat o tom, že média v drtivé většině nepřináší co se informací týče nic, nežli pouhý povrchový šum v němž se občas blýskne profesionálně vytvořená informace zpracovaná odborníky pro manipulaci s davem. V současnosti je zcela záměrně a účelově stupňován tlak na vytváření nenávistných emocí mezi muslimy a západem, viz.například nedávný halas kolem údajné papežovi urážky proroka Mohameda, kdo si dal tu práci a nespokojil se s obvyklou povrchní mediální informací, zjistil velice rychle, jak snadno se z neviné filozoficko-teologické univerzitní přednášky dá udělat bomba vedoucí k další eskalaci napětí. Kdo sleduje pokud možno nestranně a pozorně vývoj tzv.konfliktu západu s muslimským světem musí si nutně klást otázku, komu vlastně a k jakým záměrům eskalace napětí a vyvolávání konfliktů slouží. Jako zcela nemístné a neobjektivní považuji nepodložené a zkratkovité závěry typu "válka je tu musíme bojovat proti islámu,který nás chce zničit". Jen takovéto závěry lze považovat za pouhé výkřiky do tmy vlastní nevědomosti a tendenci k zjednodušování a černobílému vidění světa. Upozorňuji že pokud chcete článek pana Dolejšího ohodnotit jako smyšlený blábol fantazírujícího člověka, pak byste především měli vědět, to co čistou náhodou vím já, protože jsem si dal tu práci, že pan Dolejší je doktor věd historických a má kontakty na významné osoby činné v politice po celém světě.
Datum: 02. 02. 2007 14:08:20 Autor: Petr Pozděna
Předmět: ano, přesně tak- nejdříve přemýšlet, pak kritizovat
A kdyby pan Dolejší napřed přemýšlel, tak by mu muselo dojít, že Izrael (jakoliv má "máslo na hlavě"!) se v současnosti brání útokům na jeho území. Někdo tu správně poznamenal, co byste dělal Vy, kdyby někdo za hranicemi pálil rakety někam na Prahu nebo Brno? Čekal, až to za dvatisíce let vyřeší OSN?! Izrael (a to samé platí o USA nebo o celé západní civilizaci) se bezesporu dopouští spousty chyb, křivd a omylů. Ovšem jak pan Dolejší jako doktor věd historických musí vědět, oni němci v čele s Hitlerem před válkou si v mnohém taky stěžovali oprávněně. To nic nemění však na zrůdnosti radikálního islámu a radikalismus se obvykle prosazuje víc než umírněnost. Na to, že Barak palestincům nabídl dohodu se splněním v podstatě všech palestinských podmínek a odmítli ji palestinci (pod záminkou Šaronovy provokace), na to si dnes taky nikdo nevzpomene. Nejsem pro střet civilizací, ale ROZHODNĚ to není tak, že zlé USA (západ) útočí na nebohé muslimy.
Datum: 15. 02. 2007 22:12:12 Autor: Daniel
Předmět: ????
No ty máš hochu dost, kde jsi prosím Tě přišel na to, že plán jak zautočit na Irán s Izraelskou armádou existuje přes dva roky??? Izraelské pozemní síly , že vniknou do Iránu?!? To snad ani nemyslíš vážně. Ano plán ůtoku má Pentagon nepochybně vypracován aby v případě , že dojde na věc měli z čeho vycházet a hned mohli zahájit přesun svých sil do určených výchozích pozic. Nicméně Izrael se nikdy takové případné kampaně ůčastnit nebude, protože by se proti okamžiě postavil celý arabský svět. Tak se uklidni a nešiř mezi lidi takové nesmysly. To že má Izrael prostředky jaké popisuješ není nic nového. Izraelci si chtějí udržet schopnost ůderu na Irán , ale jako samostané akce vůči vybranným objektum, nebo pro případ napadení Izraele Iranem.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.