logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Tankový skanzen ze světa Valhaly 1

Panzer 38 (t), Marder III M a Hetzer

Už delší dobu jsem uvažoval, jak bych spojil svou zálibu v psaní fantastické literatury a lepení kitů. Podnětem také byly stavebnice modelů vozidel, která vznikla na podvozku československého lehkého tanku LT 38 Praga a jež pro Němce vyráběla strojírna ČKD Praha po celou druhou světovou válku. Napadlo mi, že by bylo zajímavé seřadit modely do řady, aby bylo vidět, jak se konstrukce předělávala, aby mohla sloužit jako stíhače tanků, motorizovaná děla a zbraňové nosiče. A pak byl jen krůček k tomu, abych oba úmysly spojil v pětatřicetkrát zmenšeném tankovém muzeu z alternativního světa, v němž Němci vyhráli druhou světovou válku a který jsem použil ve svém nejrozsáhlejším románu Valhala.

Realizaci jsem však odložil, neboť kdybych devět modelů umístil na jakoby betonové panely na zatravněné ploše (jak je tomu v americkém tankovém muzeu v Aberdeenu), potřeboval bych podložku o délce nejméně 90 cm, takže by zaplnila celou jednu polici a špatně by se s ní manipulovalo. Až na jaře 2017 mně napadlo použít modulový systém, každý model umístit na malou podložku normalizovaných rozměrů a z těchto podložek pak sestavit celkovou plochu s muzejními exponáty. Další výhodou by bylo, že bych mohl modely různě řadit, a to nejen do jedné řady, ale i do dvou se středovou uličkou. Travnatá plocha už nepřicházela v úvahu, musel by to být beton, jen s nějakou travičkou mezi jednotlivými plotnami.

Pro ověřovací sérii jsem si zvolil tři stavebnice Italeri ? základní tank Pz. 38 (t), jägerpanzer Hetzer s podstatně překonstruovanou korbou a stíhač tanků Marder III H. Bylo to jako v dobách, kdy jsem s plastikovým modelářstvím začínal ? žádná práce s interiéry, všechny poklopy uzavřeny, žádné plachty, bedny a jiná výstroj, žádné stínovaní a preshading podvozku, prostě jen na úplný konec filtr anilinovou barvou pro znázornění ušpinění exponátů pod širým nebem a přestříkání matným sprejem.

Byla to pohoda a za čtrnáct dní jsem měl všechny tři modely hotové. K výrobě podložek jsem použil plastikové karty, jejichž velký pakl dostal náš klub darem od bývalého výrobce vakuformových stavebnic. Trošku práce daly informační tabulky a nutnost vše zadokumentovat, aby i další podložky byly identické.

Příště přijdou na řadu stavebnice Alan modelů Flakpanzer a Grille M s motorem přemístěným zezadu doprostřed, pak budou následovat Grille H (Dragon), Marder III H s ruským kanonem a Marder III M (Tamiya) a průzkumný SdKfz 140/1 (Maquette) a řadu uzavře Waffenträger s PaKem 8,8 cm firmy Trumpeter, aby bylo modelů deset a daly se sestavit i do dvou řad proti sobě. 

 

Základ budoucí ?muzeální? řady vozidel na podvozku LT 38. Zleva doprava Panzer 38 (t), Marder III H a Hetzer.

Nadhled z opačné strany, v popředí Hetzer.

Na záběru je vidět, jak jsou jednotlivé moduly seřazeny k sobě a ve spárách opatřeny ?travičkou?.

Možná ještě zajímavější bude seřadit exponáty do dvou řad proti sobě. Ale až jich bude víc.

Pohled z úhlu návštěvníka.

Když to návštěvník vezme zezadu. V popředí záď stíhače tanků Hetzer.

Každé muzeum má informační tabule. Takže mi nezbylo než je vyrobit také.

Vlevo LT 38 Praga v provedení pro Wehrmacht, vpravo stíhač tanků Marder III H se 7,5cm kanonem PAK 40/3.

Panzer 38 (t) nese marking pověstné Rommelovy 7. tankové divize, která v roce 1940 projela Francií jako nůž máslem a zastavil ji až Lamanšský průliv. V roce 1939 to byl nejlepší lehký tank na světě a prakticky celou produkci 1414 kusů v letech 1939?1942 převzal Wehrmacht.

Tanky československé konstrukce s kanonem 37 mm a dvěma kulomety ZB-37 tvořily na jaře 1940 celý jeden pluk 7. tankové divize a byly mnohem lepší než německé Pzw II, které byly tehdy v německé tankové zbrani nejpočetněji zastoupeny. Opravdu "krásný" Chamberlainův dárek Hitlerovi.

Stíhač tanků Marder III H byl druhou přestavbou původního tanku. Ponechal si původní motor Praga EPA o 125 k.

Místo věže dostalo vozidlo vysokou a objemnou nástavbu s kanonem PAK 40/3.

Nad motorovým prostorem přibyly po stranách děrované plošiny a vzadu rošt, aby bylo kam ukládat bagáž a osádka mohla pohodlněji obsluhovat kanon. Bylo vyrobeno 1736 kusů.

Plánuji, že časem přidám figurky návštěvníků. První je štěně dalmatina.

Pokud bychom nepočítali podstatně odlišné zbraňové nosiče ze samého konce války, pak poslední přestavbou původní tankové konstrukce byl jägerpanzer Hetzer.

Dostal novou svařovanou korbu a měl pojezdová kola o větším průměru, nicméně jejich zavěšení zůstalo původní,

Stíhač tanků Hetzer se vyznačoval nízkou siluetou a jeho kanon PAK 39/L48 ráže 7,5 cm stačil na většinu spojeneckých tanků.

Motor byl silnější typ Praga AE 2800 o 160 k a v ČKD Praha a Škodě Plzeň bylo vyrobeno 3185 kusů.

Detail informační tabule pro návštěvníky. Má velikost 20 x 14 mm a jak je vidět, text je čitelný.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.