logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Panzerjäger I s PAKem 4,7 cm a Opel Blitz s FLAKem 38 2cm

Jeden na pancéřové cíle, druhý na "plechovky"

Liduprázdna poušť bez jakýchkoli známek civilizace umožňovala vést v severní Africe manévrovou válku s nájezdy hluboko do zápolí nepřítele. Obě strany k tomu používaly motorizované kolony a  když se střetly, o vítězství rozhodovalo, kdo dříve zahájí koncentrovanou palbu. V takovém střetu znamenalo klasické tažené dělostřelectvo nevýhodu a jak síly Osy, tak Spojenců improvizovaly motorizované nosiče těžších zbraní. Nejjednodušší bylo posadit malorážový automatický kanon na korbu nákladního automobilu. Toto řešení volili nejčastěji Němci, kdežto Britové a Francouzi, kteří disponovali lepším technickým zázemím, se pouštěli do větších přestaveb, nahrazovali řidičské kabiny pancéřovými nástavbami a někdy umisťovali na šasi nákladních automobilů dokonce otočné dělové věže s děly do ráže 75 mm (např. Ford BB.3). Z druhé strany Němci měli k dispozici průmyslově vyráběné improvizace, jak by se daly označit koncepčně nové zbraňové systémy, ale produkované na základě zastaralých vozidel a ukořistěných děl. Typickým příkladem je Panzerjäger I, který vznikl na podvozku lehkého tanku Panzer IB tak, že po sejmutí věže a střechy byla na otevřený bojový prostor nasazena pancéřová nástavba s původně československým protitankovým kanonem ráže 4,7 cm. Jednalo se vlastně o jeden z prvních stíhačů tanků, který prokázal Afrikakorpsu dobrou službu, dokud Spojenci nenasadili modernější střední tanky M3 Lee a M4 Sherman.

Stavebnici Panzerjägeru I v měřítku 1: 35 produkuje v kooperaci italská firma Italeri a ruská Zvezda. Model má celkem bohatý interiér a detailně provedený kanon, i když díly jsou relativně tlusté.

Když jsem na internetu našel plánek nákladního automobilu Opel Blitz z Afriky, který nese na korbě protiletadlový kanon FLAK 38, rozhodl jsem se ze stavebnic Tamiya postavit jeho model a umístit na jednu podložku se stíhačem tanků. Oba modely (vlastně tři, když připočtu stavebnici FLAKu) se stavěly velmi snadno, takže i při malé intenzitě práce jsem byl s oběma hotov za měsíc a na společnou podložku je umístil 24. května 2016.

 

Zvolil jsem velmi jednoduchou podložku, holý terén kamenité pouště.

Kromě minimální pracnosti byla důvodem i snaha ušetřit místo.

Panzer IB se počítá mezi lehké tanky a jeho výkony rychle přestaly stačit požadavkům boje. Podvozek se pak stal nosičem různých zbraňových systémů, včetně verze s protitankovým kanonem ráže 4,7 cm.

Místo věže vozidlo obdrželo vysokou pancéřovou nástavbu, shora a zezadu otevřenou, aby bylo dosti místa k obsluze původně československého PTK.

Kanon měl jen velmi omezený odměr a Panzerjägerem I začíná dlouhá historie německých stíhačů tanků za druhé světové války. To, co začalo tímto malým vozidlem, skončilo takovými monstry, jako byl Ferdinand/Elefant, Jagdpanther a Jagdtiger.

Stavebnice Panzerjägeru I vznikla v kooperaci firem Italeri a Zvezda. Je slušně detailovaná, ale interiérové díly a díly PTK jsou dosti hrubé.

Poslední vrstvu patiny jsem provedl pigmentovým práškem ?světlá zemina?, který jsem z papíru sfoukl na podvozek, na jehož části nanesl rozředěné lepidlo Herkules.

Nákladní automobil Opel Blitz je postaven ze stavebnice Tamiya. Od této firmy též pochází Flak 38.

Úpravy se týkaly kabiny a korby. U kabiny stačilo seříznout zadní stěnu a zapustit do ní madlo z drátu. Korba vyžadovala vyrobit a přilepit k přednímu čelu lavičku, k zadnímu pak muniční bednu.

Lavička je opatřena dřevěným sedadlem ze čtyř prken (dýha) a bočními madly z drátu.

Abych zaplnil horní plochu muniční bedny, položil jsem na ni kulomet MG 42 a po stranách umístil menší přenosné muniční boxy.

Stavebnice Tamiya je odstříknuta z šedé hmoty, kterou nátěr barvou H93 příliš nepřekryl. Přesto jsem zůstal jen u jednoho nátěru, neboť i skutečných vozidel Afrikakorpsu začala následkem klimatických podmínek rychle prosvítat původní šedá barva, která pak na hranách úplně vystoupila.

Původní držák na dva kanystry jsem rozšířil, aby se do něj kanystrů vešlo pět.

Torzo řidičské kabiny jsem doplnil o dalekohled na sedadle, o mapu v přihrádce přístrojové desky a o samopal MP 40.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.