logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Opel Maultier a 7,62 cm PaK 36(r)

S kořistní technikou proti původním pánům

V druhé polovině 30. let dostala Rudá armáda asi 2 600 divizních kanonů F 22 ráže 76,2 mm. Byla to vynikající zbraň s vysokou úsťovou rychlostí, nikoli však určená k ničení tanků. Tehdy se předpokládalo, že jako protitanková zbraň bude stačit kanon do ráže 40 mm. Po vpádu Němců do Sovětského svazu, kdy Rudá armáda za obrovských ztrát zoufale ustupovala, ukořistili Němci kromě jiného asi 1 300 děl F22 a okamžitě je zařadili do výzbroje jako polní kanon 7,62 cm FK 296(r) a použili jako protitankový kanon.

Záhy zjistili, že pro tento účel má kanon několik podstatných nedostatků: periskopový zaměřovač pro nepřímé palby místo teleskopického pro palby přímé, točítka náměru a odměru na protilehlých stranách lafety, takže při míření museli koordinovat svou činnost dva dělostřelci, a dlouhý zákluz, který nutil dělostřelce, aby po výstřelu od zbraně odskakovali. I tak zákluz nestačil, a kanon se musel po výstřelu znovu zaměřovat. Proto se v první polovině roku 1942 Němci rozhodli sovětský kanon konvertovat na čistě protitankový. Převrtali jeho nábojovou komoru na větší a účinnější munici pro PaK 40, přidali úsťovou brzdu a nový štít, ale hlavně předělali ovládání náměru a odměru na jednu stranu lafety a osadili teleskopický zaměřovač. Úpravy prováděly frontové dílny, Waffenamt dodával pouze úsťové brzdy. K 1. červnu 1942 bylo takto upraveno a dodáno kolem 229 protitankových děl, označených 7,62 cm PaK 36(r). Dalších asi 698 kusů bylo upraveno pro osazení do samohybných děl, včetně těch, jež používala podvozek původně československého lehkého tanku LT 38 Praga (Marder III).

Stavebnice obou kanonů v měř. 1 : 35 jsou běžně na trhu. Původní provedení F 22 produkuje např. firma Bronco, upravenou německou verzi PaK 36(r) třebas ICM, kterou jsem použil. Jako tahač jsem zvolil Opel Blitz v polopásovém provedení, jimž Němci říkali Maultier (mula). Jedná se o letitou stavebnici Italeri se zjednodušeným podvozkem, který již neodpovídá moderním standardům, ale na podložce stejně není vidět.

 

Abych šetřil místo, oba modely jsem "obtáhl" co nejmenším rámečkem.

Podložka je dokonce kratší, takže dlouhá hlaveň přečnívá. Vypadá to tak lepší, poněvadž terén pod hlavní, jak jsem zjistil, působí prázdně.

Na to, že stavebnice pochází z roku 1980, nevypadá model vůbec špatně.

Volil jsem šedou kamufláž, používanou do roku 1943. Vozidlo je ze stavu 13. PzJgAbt (protitankového praporu) polní divize Luftwaffe, nasazené v říjnu 1943 u Severního Volchova.

Když se pojezdové ústrojí alespoň trošku napatinuje, působí efektně. Pásy z měkčeného plastu jsou přilepeny ke kolům a podpůrným kladkám vteřinovým lepidlem, aby nepřirozeně neodstávaly.

Řidičská kabina a kapota sestavená z "krabice". Jedinou úpravou jsou přidané stěrače.

Použil jsem i plachtu, jejíž povrch jsem vytupoval toluenem, přidal okenice z papíru a přes plachtu pak přehodil maskovací síť.

Kanon PaK 36(r) měl s německým granátem PzGr 40 (wolframové jádro) úsťovou rychlost 990 m/sec, pancíř 85 mm prorážel na vzdálenost 1 800 m a 110 mm na 450 m.

Úsťová brzda se při nejlepší vůli nedá přehlédnout. Obsluhy samohybných děl Marder III si dokonce stěžovaly, že při přesunu na bojišti je opěrka hlavně příliš vysoká a obrovská úsťová brzda vozidlo ještě více zviditelňuje. To se okamžitě stávalo cílem nepřátelské dělostřelecké palby.

Kromě jiného dostal PaK 36(r) nový štít, sice menší, ale částečně dvojitý, aby lépe odolával střepinám.

Zde jsou dobře vidět točítka náměru a odměru, těsně u sebe na levé straně lafety. A nad nimi teleskopický zaměřovač pro přímou palbu na tanky.

Pohled na lafetu z druhé strany. Je vidět svislý klínový závěr, odstříknutý i s klínem z jednoho kusu, ale dostatečně modelově věrný. Celá stavebnice má jen jeden rámeček, ale nedá se říci, že by to bylo na úkor modelovosti.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.