logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Koláče pro Besii

Sherman M4A3E8 (76)W v Horažďovicích 6. května 1945

Že západní Čechy osvobodila americká armáda, jsem věděl od rodičů, ve škole se o tom mlčelo. K autentickým fotografiím jsem se však dostal až v roce 2000, kdy vyšlo fotoalbum Američané a západní Čechy 1945. To už jsem měl v úmyslu si postavit celou řadu Shermanů, takže mi logicky napadlo inspirovat se některým, který se podílel na osvobozování západních Čech. V knížce jsem však našel jen jedinou fotografii, která byla natolik čitelná, že by se podle ní dal postavit model 1 : 35. Ukazovala tank Sherman M4A3E8 (76)W s vodorovným odpružením HVVS a názvem ?BESIE?, který 6. května 1945 projížděl o půl třetí odpoledne Horažďovicemi po ulici, která tehdy ležela v ose Červené brány. Zpočátku jsem nevěřil svým očím, když lupa odhalila, že tento Sherman má na pravém předním blatníku opravdu upevněn svěrák!!! Takovou kuriozitu jsem si nemohl nechat ujít, i když to znamenalo sestavit model ze dvou stavebnic a další úpravy.

Celou korbu i s pojezdovým ústrojím HVVS a pásy jsem použil ze stavebnice Academy houfnicového tanku M4A3 HVVS (105) s radlicí. Věž jsem vzal ze stavebnice Italeri M4A1 (76) a upravil na standard T23. Jelikož jsem věděl, že tentokrát se figurkám nevyhnu, příliš jsem se interiéru nevěnoval a naopak jsem do něho vlepil podstavce, které figurky vyžadovaly. Než jsem se ke stavbě rozhoupal a než jsem získal vhodný materiál (stavebnice Academy se objevila někdy v roce 2005 nebo ještě později), uplynula nějaká doba, takže stavbu tanku jsem dokončil až v říjnu 2009. Vůbec se mi nechtělo do figurek tankistů, o civilistech ani nemluvě, takže Sherman dostal osádku až v listopadu 2015, kdy jsem jej také postavil na podložku. Kvůli rozměrům jsem musel všechno zmenšit a oproti fotografii posunout tank jakoby blíže k bráně, kde vede podél ulice hladká zeď. Tu jsem použil jako pozadí a přidal i telegrafní sloup, který též fotografie ukazuje. Kvůli světlé výšce nad policemi je však o dost nižší než originál.

Také jsem si na podzim 2015 zaopatřil tři sady civilních figurek, a to východoevropské civilisty firmy MB a francouzské a německé civilisty firmy Miniart, abych z nich vybral vítající občany Horažďovic. Věděl jsem, že davy, které jsou na fotce, dohromady nedám. Nechal jsem se inspirovat jinou fotografií z fotoalba Američané a západní Čechy 1945, kde selka nabízí americkým vojákům ošatku koláčů, a rozhodl se, že podobnou scénku ztvárním. Slepil jsem asi tři figurky, když mě opustily síly a dokončení podložky odsunul.

Vrátil jsem se k ní až v létě 2016 a konečně 14. srpna ji dokončil ?upečením? koláčů. Tím jsem konečně po sedmi letech celý projekt uzavřel.

 

Celkový pohled na podložku, zachycující Sherman M4A3E8 (76)W ?BESIE? 6. května 1945 v Horažďovicích.

Věž pochází ze stavebnice M4A1(76), je však doplněna různými detaily.

Přibyl stojan s kulometem Browning .30, kování pro uchycení plachtovinového vlnovce mezi jařmem kanonu a vlastní věží (čtverečky s otvůrky) a navařené výztuhy z ohnutého drátu na horních rozích jařma.

Trvalo to šest let, než jsem se odhodlal osadit model figurkami tankistů. Taktické označení na hlavni udává, že ?BESIE? příslušela k 37. tankovému praporu 4. tankové divize US Army, která se vylodila v Normandii 11. července 1944 a jako součást Pattonovy 3. armády prošla bitvou v Ardenách. Koncem války byl velitelem 37. praporu pozdější generál Creighton Abrams, po němž dostal jméno americký hlavní bojový tank M1.

Telegrafní sloup a izolátory jsou ze setu PlusModel, příčný držák vlastnoruční výroba. Telegrafní dráty jsou z ocelové struny, vyžíhané a napnuté nad plynovým hořákem.

Figurky civilistů ještě před patinováním anilinovými vodovkami. Muž s holčičkou zcela vlevo jsou resinové figurky koupené zvlášť.

Hotové, ještě nenatřené ?koláče?. V prvním kroku jsem si vysekl z tenkého plastiku kolečka o průměru 3 a 4 mm a nabodl na modelářské špendlíky. Pak jsem na kolečka nanesl kapku tmelu na sádrokarton a po zaschnutí párátkem další tmel, aby vytvořil po obvodu zvýšený okraj ? tedy tvar koláče.

?Koláče? jsem natřel směsí bílé, žluté a hnědé barvy Humbrol a po zaschnutí přenesl párátkem do jejich středů kapky husté bílé a hnědé barvy Upton na akvarely, abych dostal tvarohové a povidlové ?koláče?.

Pohled na dokončené dioráma.

Záběr z úrovně figurek. Aby nebyly všechny figurky civilistů k divákovi zády, umístil jsem gentlemana v šedém obleku na druhou stranu, ke zdi.

Osádka tanku má opravdu dobrou náladu.

Na záběru z nadhledu jsou dobře vidět telegrafní dráty a červené tašky na zdi. Nejsou barvené, ale nařezané z červeného plastiku a dopatinované.

Detailní záběr svěráku, který mě fascinoval. Na co jej tam ti chlapi měli? Byl snad v osádce zámečník?

Bagáž na zádi tanku.

Tento záběr ukazuje, jak krásně je ve stavebnici Academy proveden podvozek s odpružením HVVS. ?Mokrý? vzhled vznikl bezděky, poněvadž jsem při přestříkání modelu matným bezbarvým lakem použil příliš silnou vrstvu, která vyšla leskle. Musel jsem pak celý model přetřít ručně matným lakem Humbrol H49, ale na podvozku se to projevilo méně. Faktem je, že 6. května 1945 bylo v západních Čechách ošklivě a občas zapršelo.

Další celkový pohled, který však dobře ukazuje obsah ošatky.

Detailnější záběr selky. Zástěra je papírová, vystřižena z reklamního letáku s miniaturními reprodukcemi koberců.

Ještě větší detail, který zachycuje ošatku s koláči.

Pohled z jiného úhlu. Měl jsem z výroby koláčů obavu, ale díky promyšlené technologii to šlo nakonec velmi snadno a rychle.

V popředí resinové figurky tatínka s dcerkou. Ještě stále žijí lidé, kteří jako děti zažili osvobození západních Čech Američany.

Figurku kouřícího pána s kloboukem jsem přistavil ke zdi. Ta má líc z hladké papírové lepenky, natřené lepidlem Herkules, posypané krupicí a poté natřené několika odstíny šedohnědé barvy a nakonec washem černohnědé anilinové vodovky.

Figurka blondýny by si zasloužila nápadnější šaty, takhle vyhlíží příliš usedle. Prošedivělý stařík s knírem vyšel mnohem lépe.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.