logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Kára s volským potahem a Flak 30

Tenkrát na Balkáně

Mezi mými podkladovými materiály je už drahně let několik sešitů z německé série Waffen-Arsenal, včetně č. 142 o nasazení 2cm protiletadlových kanonů Flak 30 a Flak 38 za druhé světové války. Ihned při prvním prolistování mi padla do oka fotografie na str. 14, neboť bizarně spojuje středověk s moderní automatickou zbraní. Zachycuje totiž káru s velkými dřevěnými koly taženou párem volů, za níž je zapřáhnut Flak 30. Okamžitě mě napadlo, že tato kuriozita by se dobře vyjímala v mé sbírce taženého dělostřelectva. Jenž věc měla háček, tedy několik háčků. Zaprvé, neexistovala žádná stavebnice alespoň trošku podobné dřevěné káry, zadruhé bych si musel někde opatřit figurky volů příslušné velikosti a zatřetí, vůbec jsem netušil, jak vypadal volský zápřah. Jediné, co jsem měl, byl Flak 30 ve stavebnici SdKfz 10/4 firmy Esci.

Situace se změnila, když se objevila na trhu stavebnice ?Farm Cart? firmy MiniArt. Při její prohlídce jsem zjistil, že když odříznu dvě boční oje, nahradím je jednou uprostřed, zapřáhnu káru obráceně a přidám brzdové špalky, dostanu něco, co se bude káře na fotografii dostatečně blížit.

Tou dobou jsem měl už doma figurku slona, tedy přesněji slonice z produkce německé firmy Schleich, která se mi zdála pro účely scénické podložky vyhovující (viz příspěvek M3 Lee Mk 1, Kombinovaný pohon 350 + 1), takže jsem začal tu a tam navštěvovat hračkářství a prohlížet si vystavené figurky zvířat. Dlouho jsem neměl úspěch, krav s vemeny bylo hodně, a když se přece jen vyskytl nějaký rohatý býk, neodpovídal velikostně, buď byl příliš velký, nebo příliš malý. Teprve po pár letech jsem narazil na figurky dvou telat, která velikostně vyhovovala, a navíc každá figurka zaujímala odlišnou polohu. To už jsem měl za sebou osazení klů na figurku slona, takže jsem věděl, že vytvarování a osazení rohů, abych proměnil telata ve volky, nebude problém. A s tím třetím mi pomohla fotka volského zápřahu od širšího příbuzenstva se zemědělskou minulostí.

Do stavby káry jsem se pustil někdy kolem roku 2012, ale z fotografie se nedalo rozeznat, jak byly uspořádané špalkové brzdy. A když jsem si představil nimravou práci s řetízky a při výrobě řemenů zápřahu, sekl jsem s tím a rozestavěnou káru spolu s figurkami telat uložil do krabice. Teprve v červnu 2017 jsem se rozhodl na rozpracovaném projektu pokračovat. Dokončil jsem totiž stavbu kolesny do zápřahu sovětské 122mm houfnice za transportérem White Scout Car a zbyly mi dvě detailně provedené rozporky a též jsem měl v odložených dílech dva chomouty. A to mě dostatečně nabudilo. Napřed jsem dokončil káru výrobou špalkových brzd, jejichž ovládání jsem si vymyslel, pak jsem sestavil model Flak 30 z letité stavebnice SdKfz 10/4 firmy Esci a nakonec se dal do volského zápřahu. Osazení rohů do vyvrtaných důlků šlo hladce a stejně tak výroba tažných řemenů z fólie na hrdlech lahví se sektem Bohemia (alespoň má člověk záminku k jeho koupi), ale při sestavování zápřahu, opásávání figurek volků řetízky jsem pěkně sakroval. Na podložku, která představuje vymletou kamenitou cestu někde na Balkáně, jsem napřed osadil káru, pak kanon a teprve nakonec figurky tažných dobytčat. To, které má skloněnou hlavu, jsem umístil tak, aby vypadalo, že se natahuje po jediném keříku široko daleko, takže jeho řemení muselo být napnuté a u druhého dobytčete uvolněné. Snad se to alespoň trošku podařilo.

Pak nezbylo než vyřešit hamletovskou otázku ? přidat nebo nepřidat figurky? Přidal jsem dvě, a poněvadž u fotografie ve Waffen-Arsenalu nebyla uvedena ani jednotka, ani rok, napadlo mi, že bych mohl zápřah přisoudit některé protipartyzánské jednotce SS a bundy figurek udělat jako maskovací.

Přiznám se, že jsem byl rád, když jsem 1. července 2017 tuhle dobytčí historii uzavřel.

 

Inspirační fotografie...

?a moje variace na dané téma.

Celkový pohled na scénu.

Povrch je vytvořen z kusu staré omítky, rozdrceném v moždíři.

Jako oživující doplněk jsem přidal tabuli varující před partyzány, které německá propaganda důsledně nazývala bandity.

V popředí volský zápřah a vozataj s bičem v ruce. Bičiště je z ohnutého drátu, práskací řemínek z tenké nitě napuštěné vteřinovým lepidlem.

Flak 30 byl předchůdcem dokonalejšího PLK Flak 38, takže v průběhu války byl přesouván k druhořadým jednotkám.

Fotografie volů zapřažených do pluhu, kterou jsem dostal od příbuzných, mi posloužila jako vodítko při vytváření zápřahu na scénické podložce.

Celkové aranžmá volského zápřahu.

Provedení očí u figurek Schleich je naprosto autentické. Rohy jsou vytaženy z rámečku nad svíčkou a dopilovány.

Jelikož by kvůli rohům nešly uzavřené chomouty přetáhnout dobytčatům přes hlavu, měly tvar podkovy a dole se spínaly řetězem.

Řemení je vyrobeno z proužků fólie, která se používá na hrdlech lahví se sektem Bohemia. Je měkká a velmi tvárná, takže se řemen přirozeně vlní.

Na figurky dobytčat jsem aplikoval ?špínu? ? směs hnědé a černé anilinové barvy.

Práci na zápřahu mi usnadnily rozporky, které mi zbyly po stavbě kolesny MiniArt.

Popudem ke stavbě byla tato stavebnice ?Farm Cart? z produkce firmy MiniArt.

Káru jsem otočil zádí dopředu, původní oje odřezal a z dřevěného nosníku 3 x 3 mm přilepil pode dno novou oj, procházející až za záď, abych získal závěs pro Flak 30.

Otočením káry jsem získal vysoké čelo, jaké je vidět na předlohové fotografii, ale zakroucený límec jsem si odpustil.

Stavebnice káry má krásně provedená loukoťová kola a znázorněna jednotlivá prkna košatiny. Masivní páku brzd jsem přidal.

Přidal jsem i špalky vlastních brzd, trámec, na nichž jsou zavěšeny a kovanou tyč, kterou se prostřednictvím řetězu pod károu přitahují ke kolům a brzdí. Uspořádání brzd jsem si musel vymyslet, fotografie ve Waffen-Arsenalu není natolik jasná a detailní, aby se podle ní dal brzdový systém vytvořit.

Flak 30 jsem vzal ze stavebnice SdKfz 10/4 firmy Esci, kde je nesen na plošině polopásového tahače Demag 7. Naštěstí stavebnice obsahuje i díly pro přívěs kanonu, ale jeho sestavení není v návodu popsáno. S umístěním per a zavěšením blatníků musely pomoci fotografie z internetu.

Na fotografii ve Waffen-Arsenalu nemá Flak 30 štít, takže jsem jej vynechal i při stavbě.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.