logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Horch 1a s Flakem 38 a pěchotní tank Matilda II

Na to by náš flak nestačil

Mezi rozestavěnými a napůl dokončenými modely, které jsem dostal od klubového kolegy Jiřího Hübnera, byl i model britského pěchotního tanku Matilda II, postavený ze starší stavebnice Tamiya (č. 35 024). Model byl částečně slepený, takže zbývalo dokončit stavbu a provést nátěr s patinou. Horší bylo, že se někde nenapravitelně zatoulalo levé napínací kolo, takže mi nezbylo nic jiného, než model prezentovat jako tank vyřazený z boje zásahem granátu. Znamenalo to nařezat jeden polyvinylový pás na kratší kousky a na jednotlivé články, a po usazení na podložku je naaranžovat tak, aby vznikl dojem, že po zničení napínacího kola zásah roztrhl pás, který za tankem částečně vyběhl ven. Také jsem musel opatrně nahřát a pozohýbat přední levý blatník a boční krycí pancíř.

Když jsem se poohlížel, co k Matildě na podložku osadím, padl mi zrak na model, který jsem postavil ještě v minulém století a už několik let osiřele stál na poličce. Byl to terénní automobil Horch 1a, který se používal nejen jako štábní, ale i k tažení lehkých děl, jako byl protiletadlový 2cm kanon Flak 38. Právě jej tímto kanonem dala na trh jako dvojstavebnici firma Tamiya a já jej dokončil nikoli s kanonem na přepravním podvozku v závěsu, ale naloženým na automobilu. Bylo to ve stavebnici přímo uvedeno jako alternativa (existují i fotografie), jen jsem si odvodil, že nosná plošina byla pravděpodobně vyrobena ze dřeva, a takovou jsem ji také udělal. Horch 1a s naloženým Flakem vlastně patří k dalším improvizacím, jež Afrikakorps používal, a já jej dal dohromady s vyřazenou Matildou s úmyslem vytvořit scénu, kdy německá hlídka jede ověřit, zda je tank opuštěný.

 

Oba modely jsem posadil do jednoduchého písečného terénu v roce 2006.

Ve své době patřil Horch 1a k těm lépe provedeným modelům.

Tank jsem opatřil třítónovou kamufláží pomocí barev Humbrol H83, HB13 a tuším že H159. Patina je provedena křídami a zatažena leštidlem Diava, tak se to kdysi dělalo.

Stavebnice Matildy má sice všechny podstatné detaily, ale přesto působí hole. Snad to byl důvod, proč Tamiya původní stavebnici vylepšila a v roce 2009 představila nové provedení (č. 35300).

Takhle dopadl pokus znázornit zásah do napínacího kola.

Mezi díly, které chyběly, patřil i levý světlomet. Nezbylo, než ho také prohlásit za oběť zásahu.

Věž je docela pěkně detailovaná a určitě se dá ještě vyšperkovat.

Vyběhlý pás.

Záběr z nadhledu ukazuje dřevěnou plošinu, která překrývá střed karoserie a slouží k osazení Flaku 38.

Model vyhlíží působivě i po prostém složení z krabičky

Řidičský prostor je plně vybaven a dvířka se dají nalepit jak zavřená, tak otevřená.

Když jsem stavěl tento model, ještě jsem netušil, jak často budu Flak 38 používat jako improvizovanou výzbroj dalších vozidel.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.