logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Fordy W.0.T. 8 Rudé armády

Z dílny Jana Patery

Ačkoli se většina nákladních aut pro britskou armádu vyráběla za druhé světové války v Kanadě, jak již bylo na Toluenovém opojení několikrát zmíněno, k dodávkám přispěla i britská továrna Ford. Mezi její výrobky patřil též jedenapůltunový nákladní automobil W.O.T. 8 s náhonem na všechna čtyři kola, jichž vzniklo asi 30 000 kusů. Podle zákona o půjče a pronájmu se i tyto jedenapůltunky dostaly do Sovětského svazu a přispěly k motorizaci Rudé armády, avšak v daleko skromnějším měřítku než populární "studěry"

Až donedávna byla nabídka stavebnic britských nákladních aut v měřítku 1:35 skrovná, to se však změnilo poté, co polská firma IBG dala na trh celou řadu nákladních Bedfordů a dalších britských vozidel. A před rokem tuto nabídku ještě rozšířil ukrajinský výrobce ICM právě o dvě verze Fordu W.O.T. 8, jednak o základní provedení, jednak o BM-13-16 on W.O.T. 8 chassis, tedy o salvový raketomet Kaťuša na podvozku W.O.T 8. Oba modely přišly velmi vhod mému klubovému kolegovi Janu Paterovi, který se specializuje na vozidla Rudé armády, takže je okamžitě postavil.

 

Modely pozemní techniky vyžadují umístit alespoň na minimální podložku.

Zde je názorně vidět, jaké úpravy Rusové udělali, aby mohli na šasi namontovat salvový raketomet BM-13-16. Zatímco nákladní automobil si ponechal původní britskou barvu, raketomet a nové zadní blatníky jsou natřeny sovětskou khaki.

Už při prvním nasazení u Rudni a Orši v červenci 1941 prokázaly mobilní salvové raketomety svou ničivou sílu a Rusové je montovali na všechny dostupné podvozky nákladních aut.

Pohled z boku ukazuje umístění raketometu na podvozku W.O.T. 8 včetně všech konstrukčních změn.

BM-13-16 odpaloval v salvě 16 raket ráže 132 mm o hmotnosti 42,5 kg. Z toho připadalo na bojovou hlavici 4,9 kg výbušniny a na hnací náplň 7,1 kg trubicového střelného prachu. Dostřel činil 8470 m, rychlost 355 m/s a cílová plocha měla rozměry 130 x 188 m.

Před odpálením salvy se vozidlo stabilizovalo dvěma sklopnými opěrami.

Stavebnice základního nákladního automobilu obsahuje i plachtu, takže není zapotřebí zaplnit úplně celou ložnou plochu modelu.

Obě stavebnice W.O.T. 8 jsou podrobně provedeny do té míry, že se v recenzích objevily názory na příliš velké množství drobných dílů, z nichž se skládá podvozek.

Typický vzhled kabiny na první pohled prozrazuje, že se jedná o britský náklaďák. Za povšimnutí stojí vystupující náboje předních kol, které britská armáda požadovala, aby se daly použít při vyprošťování vozidla jako pomocné navijáky.

Ve viditelné části zaplnil kolega Patera ložnou plochu muničními bednami se záložními raketami a přidal do rohu tři kanystry.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.