logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Bunkr KV-2, T 34/85 s odminovačem PT-3 a Willys jeep

Seelowské výšiny dobyty

Od druhé poloviny roku 1943 se Wehrmacht na východní frontě jen bránil a ke zpomalení postupu Rudé armády budovali Němci opevněné linie a měnili města v opevněné rajóny. Součástí opevnění často bývaly betonové bunkry s tankovými věžemi, jednak s těmi, které třebas zbyly po přestavbě tanků Panther na vyprošťovací, jednak ze zastaralých nebo ukořistěných strojů. Patřily k nim i věže ze sovětských průlomových tanků KV-2, jichž Němci na podzim 1941 ukořistili významné množství. Je známo, že celé tanky KV-2 se zakopávaly jako součást obranného prstence kolem Berlína na jaře 1945 a je pravděpodobné, že věže byly použity i na opevněných Seelowských výšinách za Odrou, poslední obranné linii před vlastním opevněním Berlína. Při berlínské operaci na toto opevněné pásmo útočil 1. běloruský front maršála Žukova, zatímco 1. ukrajinský front maršála Koněva dostal snadnější úkol – obchvátit Berlín z jihu.

Když mi klubový kolega Jan Patera daroval věž KV-2, rozhodl jsem se ji osadit na bunkr někde v opevnění Seelowských výšin, nyní již zničený, a přidat tank T-34/85 s odminovacím zařízením PT-3, neboť součástí německých opevněných linií bývala rozsáhlá minová pole. Scénu jsem doplnil džípem ženistů, kteří odminovaný průchod označí tyčemi s červenými praporky a tabulí, že terén byl odminován.

 

Zkusmé rozmístění modelů na nedohotovenou podložku. Před bunkrem stojí šikmo T-34/85 s odminovačem PT-3, který zabral více místa, než jsem předpokládal, ale volný roh na džíp vybyl.

Přibližně stejný pohled na hotovou scénu.

Levý okraj podložky je zaplněn technikou vítězů, tankem T-34/85 a willysem z „lend-lizu“.

Na opačném konci trůni na malém návrší německý bunkr s kořistní věží KV-2. Exploze po zásahu těžkým granátem nebo leteckou pumou do rohu nadzvedla pancéřový strop s věncem pro věž. Armovaná betonová deska na úbočí před bunkrem zesilovala jeho odolnost, v tomto případě však nepomohla.

Též věž samotná utržila zásahy průbojnými střelami, které vypálily její vnitřek.

Prázdný kout za bunkrem jsem vyplnil schodovou šachtou, přestože jsem ji původně nezamýšlel.

Čelní pohled na T-34 ukazuje odminovací zařízení a v pozadí stojící willys.

Bližší pohled odhaluje řidiče v otevřeném předním poklopu korby a závěs odminovače, na který se jednoduše používalo jedno z vlečných lan tanku.

Ke stavbě tanku jsem použil starou stavebnici Maquette, u níž byl odminovač přiložen. Terén, rozrytý odminovačem, jsem znázornil vrypy šroubováku do polystyrénového podkladu.

Stavebnice T-34/85 firmy Maquette má méně rozšířenou věž s hranou dole v zadní části. Figurky tankistů pocházejí ze setu MB „Soviet Tank Crew 1943–1945“.

Odminovací zařízení, rusky „tral“, PT-3 přivádělo protitankové miny k výbuchu váhou těžkých disků s výstupky, které se do terénu zarývaly.

Model willysu je postaven ze stavebnice Tamiya.

Za figurkou ženijního důstojníka jsou vidět pojezdová kola tanku T-34/85. Ve stavebnici byla s děrovanými odlévanými disky, jež jsem prostřídal koly s lisovanými disky ze zásob.

Terén jsem doplnil drátěnými překážkami na tyčích, kterým se říkalo „prasečí ocásky“. Na ostnatý drát jsem použil fotolept firmy Extra-Tech, avšak drát zaniká, poněvadž je příliš tenký. Efekt není takový, jaký jsem si přál.

Takhle nějak mohli vidět německý bunkr sovětští vojáci, když ho dobývali.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.