logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Brencarrier a 6liberní PTK

Kdo maže - ten stojí!

Lehký pásový transportér, familiárně nazývaný ?Brencarrier? podle kulometu Bren, pro nějž měl v přední části střílnu, se stal za druhé světové války něčím jako výrobní značkou britské armády a armád Commonwealthu. Vyráběl se od roku 1934 až do roku 1960!, a jen válečná produkce do roku 1945 dala 57 000 vozidel různých verzí. Patřilo k nim i provedení dělostřeleckého tahače, pro jehož model v měřítku 1 : 35 jsem použil stavebnici Tamiya British Universal Carrier Mk II. Ve stavebnici je jako volitelný díl přiložen tažný hák i se závěsem, takže stavba nečinila žádné potíže. Také obsahuje figurky, jež jsem uplatnil na podložce. Při stavbě mi jako vzor posloužila fotografie v knize Armoured Fighting Vehicles George Fortyho a na hotový model, který má prázdnou střílnu kulometu a před ní přidrátované rezervní kolo pro PTK, jsem uplatnil marking protitankové roty britské 3. pěší divize v Normandii po dni D. Ačkoli jsem měl stavebnici britského šestiliberního protitankového kanonu firmy Italeri, použil jsem identické rámečky, které mi zbyly z pokusu o přestavbu Bedfordu Portee ze stavebnice Revell na tahač Bedford QLB. Stavebnici šestiliberního PTK též vyrábí Tamiya, ale před její koupí každého varuji ? je to totální zmetek, z něhož se nedá nic použít, ani kola ne.

Oba modely jsem dokončil v únoru 2011 a spolu s původními figurkami umístil na podložku představující polní cestu někde v Normandii.

 

Námětem podložky je doplnění oleje. Práce už je skončena, jen řidič trvá na umytí rukou.

Pohled z druhé strany. Oficiální název protitankového kanonu zněl Ordnance QF 6-pounder.

Hmotnost kanonu o ráži 57 mm činila 1140 kg, úsťová rychlost podle druhu munice od 792 do 1151 m/s, účinný dostřel 1500 m. S podkaliberní střelou APC (od roku 1942) dokázal kanon na vzdálenost 100 m prorazit 94mm pancíř.

Příliš jsem nezkoumal, v jakých dalších detailech se dělostřelecký tahač lišil od verze Mk. II. z níž jsem vyšel. Myslím si, že oproti nepřesnostem stavebnice Tamiya jsou zanedbatelné. (Drobná poznámka Na fotografii je něco, co na podložku nepatří a zřejmě při přemisťování ve vitríně upadlo z jiného modelu, což jsem při fotografování přehlédl.)

Spíše jsem se snažil zaplnit vnitřek transportéru, kde jsem nechal sedět figurku jednoho z dělostřelců.

Zde je zřetelně vidět závěsný hák, který je ve stavebnici prozíravě přiložen.

Figurky na této podložce patří k prvním, u nichž jsem uplatnil dokončení anilinovým filtrem.

Na levém blatníku je umístěn trojúhelníkový znak britské 3. pěší divize, jejíž historie sahá až do napoleonských válek. Za 1. S. V. si vysloužila přezdívku Iron Division (Železná divize) a za 2. S. V. se jí také přezdívalo Monty´s Iron Sides.

Kromě náhradního pojezdového kola (vlevo) nesly tahače i rezervu pro kanon.

Vzorem pro stavebnici Italeri byl 6liberní PTK s hlavní o délce 43 kalibrů, později dostaly kanony prodlouženou hlaveň na délku 50 kalibrů.

Jedná se o letitý kit, jehož některé detaily dnes působí poněkud hrubě.

Za pozornost stojí tři pohotovostní náboje na vnitřní straně štítu a pěkně provedený závěr.

Nu a konečně figurka myjícího se řidiče.

 
Datum: 11. 03. 2016 13:49:37 Autor: QF17
Předmět: Mrož
Pane Františku, vaše modely jsou moc povedené a hlavně inspirující. Nikdy jsem nepochopil obrněné transportéry, dělostřelectvo a tanky vyrobené v Anglii. Jejich "obludnost" je až zarážející co dokázali různé firmy vyrobit a ministerstvo schválit, viz Brencarrier. Třeba takový Bischop či Archer. Jeden musel používat nájezdové podstavce pro vedení palby a druhý jezdil kanonem vzad. Děkuji
Datum: 11. 03. 2016 16:35:50 Autor: Mirek
Předmět: Pochopení OT aj.
Je třeba se na tyto konstrukce dívat v kontextu Churchilova hesla za války: - Možné dnes, to nejlepší zítra-
Datum: 11. 03. 2016 20:42:39 Autor: QF17
Předmět: No?? Mirek
Ovšem jsem nenabyl pocitu, že nejlepší zítra .... dokázala Anglická válečná produkce vyrobit. Který tank z s ostrovů dokázal překonat Tiger či IS?? Nebýt dodávek z USA, tak se musel wehrmacht smát ještě v roce 1945 při pohledu na prapodivný konstrukce. Ale vlastně proč ne :-)
Datum: 12. 03. 2016 09:43:23 Autor: Mrož
Předmět: Musím se zastat Britů
Děkuji za komentáře, ale musím se Britů zastat. Jejich 17liberní PTK byl nejlepší zbraní západních Spojenců a ničil všechny německé tanky včetně Tigera. Britové ho montovali do Shermanů, vznikl typ Firefly, který byl lepší než cokoli amerického. Také tento kanon montovali do stíhačů tanků M10 a vznikl Achilles, který byl zase lepší než M10. A konečně ani koncepce Archeru nebyla špatná, protože po palebném přepadu mohl Archer bleskurychle změnit palpost. A to je velká výhoda. Zdravím všechny příznivce rubriky Mrož
Datum: 12. 03. 2016 13:50:09 Autor: QF17
Předmět: Souhlasím
Můj nick znamená můj obdiv kanonu OQF 17.
Datum: 13. 03. 2016 15:01:40 Autor: Karel
Předmět: Stihače tanků
Pánové,nedávno jsem viděl německý dokument,kde se říkalo,že američané a angličané,měli robustní tanky proto,že s nimi počítali,jako podpůrný prostředek pro boj pěchoty a nepočítalo se s nimi v boji proti tankům nepřítele.V boji s tanky nepřítele se měly hlavně využívat stihače tanků:např. M10 Gun Motor Carriage-přezdívaný Wolverine ? Rosomák,nebo Stíhač Achilles IC a IIC.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.