logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Balistická střela V-2, jeřáb Fries a T-34/85

Překvapení na konci vlečky

Na jaře 1945 kromě závěrečných bojů probíhal na území Německa též nevyhlášený závod mezi Sověty a západními Spojenci, kdo ukořistí více německých zázračných zbraní a jejich dokumentace. V oboru raketové techniky získali více Američané, když jim Wernher von Braun vydal celý vlak se střelami V-2, jejich komponentami, desítkami tun dokumentace a s asi 200 špičkovými techniky a vědci za příslib asylu v USA. Sověti ukořistili jen několik hotových střel a dalších dílů, zajali kolem 60 druhořadých techniků, ale získali celou výrobní linku z podzemní továrny Dora, kterou sice Američané osvobodili, ale nemohli z budoucího sovětského okupačního pásma odvézt.

Scénická podložka pak ukazuje možné ukořistění rakety V-2 výsadkem na jednom z tanků T-34, jejichž útočné klíny na jaře 1945 pronikaly německou obranou hluboko do týlu.

Scéna je vlastně z nouze ctnost, neboť po zakoupení stavebnice Takom s raketou V-2, tahačem Hanomag a přepravníkem Mailer, který byl současně odpalovací rampou, mi zbyla dříve zakoupená stavebnice Dragon rakety V-2. Rozhodl jsem se ji posadit na lehký přepravník Vidal, který se, bohužel, neprodává samostatně, takže nezbylo než jej vlastnoručně vyrobit. Scéna ukazuje překladiště střel někde v pomořanských lesích, kde končí vlečka a kde k překládání sloužil kozový jeřáb Fries. A právě železniční trať přivedla k raketě sovětský tank T-34/85.

 

Lehký přepravník Vidal jsem postavil relativně snadno, poněvadž jsem si z internetu stáhl výkres licího rámečku, vytiskl v měřítku 1 : 35 a použil jako stavební šablonu. Nemusel jsem nic kreslit, ani měřit.

Zkusmé uspořádání podložky.

Dokončená podložka.

Pohled více shora ukazuje definitivní uspořádání.

Raketa V-2 je v měřítku 1 : 35 dlouhá 40 cm. Použil jsem testovací zbarvení, ale i takto zbarvené střely byly bojově nasazeny.

Na detailnějším záběru je vidět přední náprava přepravníku Vidal, betonové panely a část pojezdové dráhy jeřábu.

Zadní náprava přepravníku Vidal měla dvojitou montáž. Kola byla stejná jako u pozdějšího modelu nákladního automobilu Opel Blitz.

Výstupní trysku raketového motoru jsem vylisoval a vlepil do modelovějšího zadního čela rakety. Doplnil jsem detaily grafitových kormidel, jež byla geniálním nápadem Wernhera von Brauna, jak stabilizovat střelu v okamžiku, kdy se nadzvedne z odpalovacího stolu, ale nemá ještě rychlost, aby fungovala aerodynamická kormidla.

Zarážedlo na konci vlečky.

Rozpěrka ve tvaru kříže (s vyvažovacím závažím) se používala ke zvedání rakety jeřábem Fries. Je pevně přilepena do podložky, neboť jsem ji použil k napnutí lan jeřábového háku.

Jeřáb Fries o nosnosti16 t byl vyvinut pro polní dílny tankových pluků. Jeho stavebnici vyrábí firma Takom, tento je ale postaven ze stavebnice Amusing Hobby.

Detail převodů hlavního navijáku jak pro pohon elektromotorem, tak ručně řetězovou kočkou.

Sloupy kozového jeřábu Fries měly pantografickou konstrukci, takže při přepravě jeřáb "klesl do kolen" a dal se táhnout za polopásovým SdKfz 7. Na snímku jsou vidět bubny navijáků, jimiž se na místě určení pantografy stáhly a jeřáb se zvedl do pracovní polohy. Dal se provozovat ve dvojím režimu - buď na kolech s pneumatikami, což však neumožňovalo pojezd - nebo použít nástavce s kolejovými koly a posadit jeřáb na provizorní pojezdovou dráhu. Použil jsem druhé řešení.

T-34/84 je jednoduchý model ze stavebnice Zvezda, sestavený s minimálními úpravami.

Jednou z úprav bylo přetupování věže toluenem, aby povrch více odpovídal hrubému odlitku, druhým pak náhrada pásu z měkčeného PVC pásy z jednotlivých plastikových článků.

Čelní pohled na tank hlavně ukazuje zvědavě vykukujícího řidiče.

Figurky desantu pocházejí ze setu Dragon. Zřejmě jsou určeny pro T-34/76 s menší věží, poněvadž jsem je musel umístit trošku jinak, než jak je v setu nakresleno.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.