logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Olomoucké baroko

Výtvarná kultura let 1620–1780

Začátkem prosince 2010 byla v Olomouci otevřena velkoryse pojatá výstava, postihující řadu výtvarných aspektů vymezeného období. Probíhá celkem ve třech prostorách, v Muzeu moderního umění, v Arcidiecézním muzeu a ve Vlastivědném muzeu a potrvá do 27. března 2011.

Exponáty upozorňují na konkrétní objednavatelské okruhy (biskupové, kapitula, premonstráti z Hradiska, jezuitská akademie, církevní řády) a vůbec náboženský aspekt zdejší kultury 17. a 18. století. Své místo zde nachází výtvarná reprezentace olomouckých světeckých patronů, náboženských kultů a svátků a také aktivity a umělecké zakázky náboženských bratrstev. Vedle tradičních výtvarných médií, obrazů a soch, dostává velký prostor také knižní kultura a barokní grafika, představená například v okázalých univerzitních tezích, a umělecké řemeslo, především barokní zlatnictví, které v olomouckých dílnách dosáhlo vysoké umělecké úrovně. Expozice zohledňují v první řadě uměleckou kvalitu.

Olomouc byla kromě jiného také významnou bastionovou fortifikací, představuje jeden z nejzávažnějších technických fenoménů spojených s epochou baroka. Na výstavě proto najdeme také řadu vitrín se zbraněmi chladnými i palnými, plány pevnosti, obrazy s portréty vojenských činitelů, rozsáhlou expozici střeleckých terčů, upomínající na střelecká společenstva vzniklá v městském prostředí, jejichž úkolem bylo zajištění obrany města, plán pevnosti, pevnostní dělo a další artefakty upomínající na bohatou vojenskou historii hlavní města Moravy v daném období.

Zážitkem je i procházka samotným městem, která má dodnes výrazně barokní charakter, ať již máme na mysli šlechtické paláce, dochované zbytky opevnění, či proslulé olomoucké kašny a morové sloupy. K výstavě byl vydán katalog a tři doprovodné reprezentativní publikace nazvané Proměny ambicí jednoho města, Výtvarná kultura let 1620–1780 a Historie a kultura.

 

 
Datum: 24. 03. 2011 09:16:43 Autor: Hanz
Předmět: Olomoucké baroko
Abych zchladil nadšení z výstavy: pro příznivce vojenské historie je to pouze o dívání. Střelecké terče, zbraně, mapy apod. vás nenechají vyfotit (v hlavním výstavním sále v VMO), dozor je velmi bdělý. Na schodišti do prvního patra je pár vitrín se zbraněmi ze všech období a ty není problém vyfotit. No, žádná sláva.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.