logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Gejša a samuraj

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

V pražském Náprstkově muzeu proběhla v sobotu 23. října 2010 komentovaná prohlídka výstavy japonských artefaktů. Průvodkyní expozicí byla kurátorka japonské a korejské sbírky dr. Alice Kraemerová. V úvodu promluvila v přednáškovém sále o zaměření výstavy, která chce představit nejenom bohatovu kolekci japonských mečových záštit a připomenout artefakty a grafikami život samurajů, ale především chce obrátit pozornost na instituci japonských "baviček", gejš. "Muž na bojišti, samuraj, je vyvážen ženským elementem, gejšou, jež zhruba od poloviny 18. století fungovala ve společnosti jako vzdělaná společnice, tanečnice, hudebnice".

Katalog z roku 1964

Podnětem k uspořádání výstavy bylo restaurování několika čepelí japonských mečů, ale také neklesající zájem návštěvníků o cuby, záštity japonských mečů. Jestli se nemýlím, první výstavou tohoto typu byla v roce 1964 výstava koncipovaná nezapomenutelnou dr. Boháčkou pod názvem Ozdoby japonských mečů. Tehdy byly kromě cub vystaveny i další součásti mečových souprav, např. nože kogatana a jehlice kogai (zastrkovaly se otvory v cubě do pochvy meče), dále svorky rukojeti fuči a jablko kašira zakončující rukojeť. Pod šňůru, jíž bývala opletena rukojeť se zasunovala po každé straně jedna z drobných párových ozdob menuki, jež měly za úkol rozšířit rukojeť, aby ji bylo možné lépe sevřít v dlaních.

Katalog z roku 2010

Současná výstava je zaměřena především na představení obsáhlé kolekce cub, kterých muzeum chová více než 500 kusů. Kolekce je vystavana nápaditým způsobem ve vitrinách, v nichž lze cuby obdivovat z líce i rubu. Expozici doplňuje několik mečů a samostatných čepelí, jakož i kompletní samurajská zbroj z přelomu 18. a 19. století.

Elektronická fotma katalogu

Záštity se vyráběly nejenom jako součást soupravy meče, ale také jako samostatné předměty umělecké a sběratelské hodnoty. Po stranách otvoru pro čepel jsou otvory pro nožík a jehlici. Materiálem byly nejrůznější kovy, od železa až po zlato. Jejich kombinace spolu s výtvarnými náměty dělá z těchto předmětů opravdové šperky. Škála námětů je široká, od prostého profilování povrchu různými technikami, až po rafinované reliéfní obrazy lidí, zvířat, hmyzu, rostlin apod. Pro návštěvu expozice doporučuji vzít si s sebou baterku, aby bylo možné prozkoumat výzdobu do všech podrobností. Vystavená kolekce je bohatší než ta z roku 1964, neboť akvizice pokračují. K jejich historii katalog uvádí: "První /záštitu/ dostala Josefa Náprstková v 80. letech 19. století patrně od svých přátel cestovatelů a okamžitě je věnovala muzeu. Základ sbírky tak tvoří prvních 51 mečových záštit. Další ukázky, konkrétně 9 kousků, pak v roce 1943 prodal muzeu Joe Hloucha. Poměrně velké množství záštit se do muzea dostalo v 50. letech, konkrétně z Poběžovic a majetku rodiny Coudenhove-Calergi a to 37 kusů, což bylo ověřeno v dokumentaci. U 195 mečových záštit ... není uveden původce (ve starých muzejních soupisech převodů nebyl nalezen žádný doklad), ale je dost pravděpodobné, že i tyto záštity patřily do poběžovického souboru. Osm záštit přivezl ze svých cest také Václav Stejskal a ve své závěti je daroval muzeu, kam byly převedeny v roce 1940. V roce 1955 se ve velké sbírce Joe Hlouchy převedené do muzea nacházelo i 78 mečových záštit. V 60. letech bylo velké množství mečových záštit převedeno z jiných muzeí a v následujících dvou desetiletích byly i záštity vykoupeny od soukromých sběratelů prostřednictvím státního podniku Klenoty nebo Starožitnosti. Tam se v přírůstkových knihách dochovalo jméno původního sběratele jen v některých případech, patrně tehdy, pokud se jednalo o významnou osobnost např. 6 záštit pochází ze sbírky archeologa, prof. Karla Buchtely nebo 2 záštity ze sbírky malíře L. Kuby."

Foto ze zahájení vernisáže: B. Planka

V expozici týkající se fenoménu zvaného gejša jsou vystavena především kimona a pásy obi, ale také předměty každodenní potřeby, od jídelních a čajových souprav, přes toaletní a kuřácké potřeby až po slunečníky a deštníky. Vystavené předměty v obou sálech jsou doplněny podrobnými popisky a rozsáhlými texty vysvětlujícími jak funkci konkrétních předmětů, tak jejich historii. Všechny texty jsou reprodukovány rovněž v katalogu.

Komentovaná prohlídka. Foto: B. Planka

Katalog je doplněn barevnými reprodukcemi grafiky. Je rozdělen na dvě části, první tištěná část zahrnuje texty k výstavě, seznam vystavovaných předmětů. Druhou část představuje kompletní katalog mečových záštit s fotografiemi záštit z lícové i rubové strany. Vzhledem k velkému počtu záštit (508) byla zvolena forma elektronického katalogu, protože přes tisíc fotografií by se obtížně zahrnovalo do tištěné podoby. Elektronický katalog je v české a anglické verzi.

Foto: Jiří Vaněk

Barevné dřevořezby a malby na papíře či hedvábí jsou kromě obou sálů vystaveny také v přednáškovém sále. Ilustrují jak život gejš tak samurajů a jsou dílem předních japonských mistrů 19. století. Výstava bude otevřena do 3. 4. 2011. Vástava cca 780 předmětů, jejich hodnota jakož i adjustace, představuje mimořádný počin a opět dokazuje, že Náprstkovo muzeum nikdy nezklame.

Foto: L. Křížek                

 
Datum: 27. 10. 2010 10:39:13 Autor: Daniel
Předmět: Díky za tip
Výstavu jsem zhlédl, těch pět stovek záštit je opravdu estetická extáze. Děkuji za upozornění a doporučuji návštěvu všem ostatním "militaristům" a hlavně zájemcům o chladné zbraně.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.