logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Císařská zbrojnice ve Schwarzenberském paláci

Nová expozice je od 18. února 2011 otevřena ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí v Praze, kde sídlí stálá expozice Národní galerie v Praze Baroko v Čechách. 

Včera se ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí v Praze konala vernisáž nové expozice části sbírek z depozitářů pražského Vojenského historického ústavu.

Prostory renesančního paláce sloužily od 50. let minulého století jako expozice a depozitáře Vojenského historického muzea (sbírky obsahovaly předměty do roku 1914, expozice novějších vojenských dějin je v budově muzea na Žižkově). Vojenské muzeum muselo palác v roce 2002 opustit a formou bezúplatného převodu od Ministerstva obrany České republiky jej získala Knížákova Národní galerie. Od té doby byly některé předměty ze sbírek Vojenského muzea vystavovány jen sporadicky, byť pokaždé s velkým úspěchem.

Jedinou stálou „historickou“ expozicí VHÚ byla až do včerejška dělová věž opevnění Pražského hradu Mihulka, dokumentující historii vojenských pokrývek hlavy a přileb. V březnu 2008 byla ve Schwarzenberském paláci otevřena nová stálá expozice Národní galerie v Praze Baroko v Čechách.

Nyní tedy mohou milovníci vojenské historie znovu spatřit jedinečné předměty ze sbírek, a to díky spolupráci Národní galerie a VHÚ. NG uvolnil pro potřeby „Císařské zbrojnice“ prostory pod barokním krovem paláce o rozsahu 600 m2. Jsou zde vystaveny zbraně, zbroje, obrazy, grafiky, modely, součásti uniforem, praporce a další artefakty z období 17.—19. století, včetně unikátního polního oltáře či středověkých ručnic. Jak řekl kurátor výstavy Jan Šach, pořadatelé vybírali zbraně a další předměty podle výjimečnosti jejich uměleckého a řemeslného zpracování, zvláštnosti technického provedení nebo významu osobností jejich tvůrců či majitelů.

Při otevírání výstavy promluvili představitelé VHÚ, ministr obrany Alexandr Vondra, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a všechno moderovala půvabná mluvčí NG Petra Jungwirthová. Hosté si potom mohli prohlédnout novou expozici s odborným výkladem kurátora a na nádvoří shlédnout vystoupení skupiny historického šermu Dominik, či se věnovat pohoštění.

Během proslovů nezazněl ani jednou název původní instituce, Vojenského historického muzea a mezi pozvanými návštěvníky jsem neviděl ani popřevratové ředitele tohoto muzea, ani žádného z bývalých zaměstnanců (mohl jsem ale některého přehlédnout).

Novináři měli na vernisáž zakázán přístup, podle neoficiálních informací na žádost ministerstva obrany (zřizovatele VHÚ).

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.