logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Stopařův průvodce po galaxii jazyků

Ukázka z famózní knihy odborníka na umělé jazyky -- Yens Wahlgren se v jedinečné knize zabývá populární kulturou a literárními světy z pohledu lingvistiky. Kniha Stopařův průvodce po galaxii jazyků vychází v překladu Olgy Bažantové. Jako v první zemi u nás vychází rovnou aktualizované vydání, takže bere v potaz nové epizody Star Wars nebo filmového Black Panthera.

George R. R. Martin, autor veleúspěšné fantasy série Píseň ledu a ohně, podle níž byl natočen neméně úspěšný seriál Hra o trůny, si posteskl, že není takový talent na jazyky, jako byl jeho kolega J. R. R. Tolkien. A je to pochopitelné, protože Martin stejně jako Tolkien stvořil fantastický svět věrohodný do posledního detailu ? až na jazyky. Martin často zmiňuje rozličné jazyky, jimiž se mluví v Západozemí, Essosu a ve Svobodných městech, a jazykové nesnáze obvykle poněkud obchází konstatováním ?? řekla valyrsky?. Nicméně jisté úsilí Martin vynaložil v případě dothračtiny, vymyslel pár slov tohoto drsného jazyka válečníků, a dokonce existuje i několik dothrackých vět.

 

Anotace knihy je ZDE.

 

UKÁZKA:

Martinův smutek z nedostatku jazykového nadání a z něj pramenící neuspokojivou realističnost vyřešila produkční společnost HBO, když připravovala zfilmování Martinových knih. Zkrátka se rozhodla udělat z dothračtiny skutečný jazyk. Natočit seriál typu Hry o trůny bez vlastního jazyka Dothraků by se dalo jen stěží. Nelze se mu vyhnout, protože Martinův fantasy epos mnozí připodobňují k Tolkienovým knihám, které tomuto žánru vtiskly podobu, a všichni dnes očekávají, že po elfštině, na'vijštině a klingonštině v televizi samozřejmě uslyší z úst neznámého národa cizí jazyk.

Dothrakové vznikli z podobné představy exotického ?válečnického lidu? a vzezřením vlastně i trochu působí jako Klingoni ze Star Treku z 60. let, kteří připomínali Čingischána, i jako moderní Klingoni, kteří stejně jako Dothrakové mají bujné dlouhé vlasy. Martin i Gene Roddenberry, autor Star Treku, se při vytváření Dothraků a Klingonů zřejmě inspirovali u Čingischánových bojovných jezdců. A nabízí se myšlenka, že Martin při psaní o Dothracích u Klingonů něco odkoukal. Legendární klingonský císař, uctívaný téměř jako bůh, se jmenuje Kahless, což se podobá dothrackému označení královny, chalesi. Dothracky se král řekne chal, což se vlastně příliš neliší od chána, například Čingischána.

(?)

Valyrština

Před třetí řadou seriálu dostal David J. Peterson za úkol vytvořit ještě valyrštinu, nebo přesněji řečeno valyrské jazyky. Vznešená valyrština zaujímá v Martinově světě podobné postavení

jako dříve latina v tom našem. Je to jazyk, kterým se už běžně nemluví, ale využívá se v umění, vědě a vzdělání. Dříve se valyrsky mluvilo v cele valyrské říši, která trvala pět tisíc let a rozkládala se na kontinentu Essos. V Západozemí se tento jazyk učí vzdělaní šlechtici a některé z postav, například Tyrion Lannister a Samwell Tarly, čtou knihy v tomto starém jazyce vzdělanců. Daenerys Targaryen ovládá vznešenou valyrštinu i některé další valyrske dialekty, jimiž se mluví ve Svobodných městech.

Na rozdíl od římské říše, jež upadala postupně po několik set let, postihla Valyrii okamžitá zkáza. Pohltil ji oheň a prach, který chrlilo čtrnáct vulkánů, země se třásla, zdi a domy se řítily k zemi a celý poloostrov, na němž vzkvétalo samo město Valyrie, spláchla obrovská vlna tsunami jako domeček z karet. Takový zánik impéria připomíná bájnou Atlantidu.

Ačkoli klasickou vznešenou valyrštinou se už nemluví, nižší varianty valyrštiny se používají ve Svobodných městech a na většině míst, kde se rozpínala dávná valyrská říše. Zplanělá valyrština je souhrnné označení pro mnoho různých dialektů a jazyků, které se vyvinuly ze vznešené valyrštiny. Přibližně tak jako španělština, francouzština, italština, portugalština a rumunština vycházejí z latiny. Ve svobodných městech Volantisu, Braavosu, Myru, Pentosu a Lysu se jedná v podstatě o různé dialekty valyrštiny, zatímco valyrština používaná v Astaporu, Merínu a v dalších oblastech Zálivu otrokářů vznikla jako kreolština z jazyka, jímž se mluvilo ve starém Ghisu.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.