logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

ZE VZPOMÍNEK JOSEPHA MÜLLERA Z LIBERCE, KYRYSNÍKA 4. PLUKU KRONPRINZ FERDINAND

Tato ukázka by mohla sloužit i jako upoutávka na knihu Jiřího Kovaříka 1809 ? Orel proti orlu, (vyšla roku 2002 v nakladatelství Hart), ale zařadili jsme ji do rubriky Bojová umění kvůli unikátnímu popisu jízdního šermířského souboje ? redakce

O svatodušní pondělí se náš pluk střetl k osmé hodině ranní s francouzskými kyrysníky, jimž ze říkalo železní muži, a my je tvrdě odrazili. Když nás trubka svolávala, spatřil jsem v dálce jednoho kamaráda, jak bojuje s jedním francouzským kyrysníkem; rozeznal jsem jej jen podle koně, který měl na zadních dvě bílé skvrny. ?Toho nerozsekáš snadno,? pomyslel jsem si, nebo? Pycha, Čech rodem, byl zatraceně dobrý voják. Zasadil jsem koni ostruhy a chvátal mu na pomoc. Když jsem ale dojel, padl už Pycha z koně; utržil sek přes obličej. Chtěl jsem ujet nazpět, ale francouzský kyrysník mi to nedovolil a mezi námi dvěma došlo k velice dlouhému boji. Jeden i druhý jsme střídali útočné i obranné seky. Francouz herkulovského vzezření byl skutečným šermířským mistrem, takřka nepřemožitelným. Už jsem mu uštědřil pár seků, bylo však nemožné proseknout pancíř. Nechtěl mě nechat vyhrát, já jeho také ne, snažil se mít mě po pravici, já jeho též, jeden druhého jsme nespouštěli z očí, jemu se řinul po tváři plot, mně rovněž, neprosil o pardon, já také ne. Pak se mi povedlo přeseknout mu otěž, on uchopil udidlo a já se tak dostal pravou rukou k němu. Musel bych být věru neobratný šermíř, kdyby mi teď unikl. Francouz byl ztracen, byl bych mu dal rád pardon, ale on vypadal, že o žádné slitování nestojí, možná si také myslel, že bych mu stejně milost nedal, když mi před mýma očima srazil kamaráda. Jako dobrý šermíř musel vědět, co jej čeká. Rozpřáhl jsem se k seku; první sek se odrazil od hřebenu přilby, druhý jsem mu zasadil do podbřišku a on se skácel z koně s výkřikem: ?Mon Dieu! Mon Dieu!?

Rakouský důstojník kyrysníků na obrázku R. v. Ottenfelda

 

 Koně bych byl rád vzal s sebou jako kořist (platilo se za něj 20 zlatých v bankocetlích, pozn. autora), ten však uprchl, sotva ztratil jezdce. Chtěl jsem se vrátit k pluku, který jsem v dálce podle přileb rozeznával, jenže během boje postoupila děla i pěchota, a na mne teď křičeli: ?Zpátky, kavaleristo, zpátky, jedete do palebné linie!? Po delší objížďce jsem dorazil zbrocený potem k svému pluku. Jak jsem se blížil ke své eskadroně, volali na mě důstojníci: ?Sakra, Müllere, ten vás pěkně rozpálil!? A jaký to div, obvázaný Pycha zase seděl na koni. ?Milý bratře, až budeme znovu útočit, pěkně to Francouzům oplatím,? povídá mi svojí lámanou němčinou a pevně mi stiskne ruku.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.

Výročí: 25. března 1945 proběhl letecký útok na Prahu.


Recenze týdne

 Kordy a rapíry z českých sbírek 16. - 18. století II. díl

Kniha volně navazuje na první díl, vydaný roku 2018.