logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Smrt šavlového giganta

Začátkem roku 2005 zemřel polský šavlista Jerzy Pawlowski

Polák Jerzy Pawlowski byl bezpochyby jedním ze dvou či tří špičkových šermířů šavlí druhé poloviny dvacátého století. Mnozí jej považovali za vůbec nejlepšího.

V průběhu dvaceti let byl osmnáctkrát světovým finalistou. Jako jednotlivec získal tři tituly mistra světa a v Mexiku zlatou olympijský medaili; celkem získal deset světových a olympijských medailí. V olympijském mezidobí 1965?1968 byl prakticky nedostižný. Jediný titul, který nezískal, byl v Montrealu v roce 1967, kdy jej porazil Rakita ze Sovětského svazu. Naposledy se na světovém šampionátu objevil v roce 1974 v Grenoblu.

Byl nedostižným šampiónem, který se pohyboval s jemnou grácií tanečníka, měl vrozený cit pro vzdálenost, skvělou techniku a ohromující taktické schopnosti. Jeden slavný šermířský mistr kdysi poznamenal, že Pawlowski dokáže uplatnit osm rozdílných stylů šermu, z nichž každý je určen k tomu, aby vyprovokoval konkrétní reakci jeho soupeře.

?Pawlo? byl také fascinující osobností. Vzděláním byl právník, stal se plukovníkem v polské armádě a dokázal plynně mluvit pěti nebo šesti jazyky. Jeho časté vystupování v polské televizi, kniha, kterou napsal o olympijských hrách, jeho besedy v klubech a vojenských jednotkách ? to všechno z něj udělalo velice populární postavu. Vždycky usměvavý, stal se rychle polským sportovním hrdinou číslo jedna. Jeho pověst dostala vážnou trhlinu krátce poté, co byl zatčen za špionáž ?pro země NATO?. Byl odsouzen k 25 letům, propuštěn po deseti letech a vyměněn za tři špióny východního bloku. Byl odvezen k mostu Glienicher mezi Východním a Západním Berlínem. Na mostě se otočil a požádal, aby byl odvezen zpátky do Varšavy. Prohlásil: ?Jsem polský vlastenec.? Jerzy Pawlowski později vysvětloval: ?Byl to divný pocit. Pozoroval jsem lidi, přecházející most, zatímco jsem se držel vzadu. Věděl jsem, že Američany zklamu, ale nikdy jsem nelitoval, že jsem nešel na Západ. Kdybych to byl udělal, dal bych argumenty komunistům, aby mě ukazovali v negativním světle. Tím, že jsem zůstal, jsem je umlčel.?

Jerzy Pawlowski se v posledních letech svého života věnoval malování. Zemřel na srdeční příhodu v lednu [2005] v soukromé sauně ve svém varšavském bytě. Bylo mu 73 let.

Z Escrime Internationale No 51 3.2005 přeložil -lk-

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.