logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Proběhl třetí ročník Sword Fest

Zpráva o akci

Dne 20. března 2011 odpoledne, od 13.30 hodin se uskutečnil III. ročník akce SWORD FEST cz – festival bojových umění se zbraněmi, exhibice dobového šermu a cvičení a boje se zbraněmi.

Místem konání byla tentokráte sportovní hala ČOS v Michnově paláci (Tyršův dům), v Praze 1 na Malé Straně, což akci dalo (jak napsal jeden divák) atmosféru komorní, až „rodinnou“.

Náplní a cílem akce bylo předvádění technik cvičení i boje se zbraněmi v různých bojových uměních, které fungují v ČR, a to od historie po současnost.

Diváci viděli techniky ozbrojeného boje, který vychází z evropských dobových škol šermu i z tradičních východních bojových systémů, i techniky současné sebeobrany.

V letošním ročníku vystoupily a své umění předvedli bojovníci z těchto klubů:

IRIS Praha    www.iris.web2001.cz

TENSHIN dojo    www.tenshin.cz

OMBAT KEMPO Praha   www.combatkepmpo.cz

AIKIDO – Židlický - Praha   www.aikido-zidlicky.com

TOMOE NO KAI Praha    sarukan@seznam.cz

KAŠIMA šin rjú KENDŽUCU – Praha www.aikikai.cz

TAI JI Akademie Praha    www.taiji.cz

MANUS REGIS Praha   www.lars.mysteria.cz

Účastníci předvedli např. styly a školy boje s holí, nožem, řetězem, japonským i čínským, mečem, kopím (japonská a čínská umění boje), cvičení tai ji, ozbrojenou sebeobranu, evropský dobový šerm.

Bojový sport i soutěže v něm byly v historii postupně rozvíjeny a rozšiřovány a jsou populární dodnes, napříč kulturami.

Dnes sice není provozování bojového umění o skutečné bojové konfrontaci se soupeřem, ale o určité souhře s partnerem, nebo jde o sportovní zápolení, ale nemělo by být druhem pouhé běžné hry.

Proto – bojová umění zůstanou (i ve sportovní podobě) zajímavá a cenná, podaří-li se zachovat původní bojové dovednosti, jejich duchovní hodnoty i určitou bojovou efektivitu.

Vystoupení mohlo být i inspirací k vlastnímu zapojení do tohoto umění, a je možné, že si mnohý našel to své, co ho zajímá. I to byl ostatně záměr akce.

Děkujeme všem za účast, přízeň a tím i podporu bojových umění, ať jsou původem odkudkoli, neboť duch bojových umění je nadnárodní i nadčasový a spojuje všechny pravé bojovníky kdekoli na světě.

Děkujeme i těm, kteří nám nějakou formou s touto akcí pomohli, a to:

Redakce časopisu Fighters

Internetový časopis Militaria

Magazín Živá Historie

Akci připravila a pořádala „Škola dobového šermu a šermířská skupina MANUS REGIS“ z Prahy.

Další se o akci (i předchozích ročnících), i o pořadateli dozvíte na www.lars.mysteria.cz/swordfest

Pořadatel:

Milan Štěpán – Lars

MANUS REGIS, škola šermu dobového

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.