logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Katana Matsuri 2011

Druhý ročník Slavnosti mečů

V sobotu 17. září 2011 proběhl v Muzeu Policie v Praze na Karlově již druhý ročník setkání milovníků chladných zbraní, šermu a japonské kultury pod názvem Katana Matsuri. Akce se opakuje jednou za tři roky. Pořadatelem byla Česko-japonská společnost a Muzeum Policie ČR. Muzeum se nachází v areálu bývalého kláštera augustiniánů kanovníků. V objektu býval do roku 1990 Státní archiv a Muzeum SNB a vojsk MV. Součástí areálu je kostel Panny Marie a Karla Velikého, pozoruhodná gotická stavba s barokními kupolemi, k níž položil roku 1358 základní kámen Karel IV. Jeho socha od J. Maxe z roku 1837 stojí na nádvoří. Přednášky a ukázky nejen bojových umění Japonska, Číny a Evropy, ale i výstavky současných a historických japonských předmětů probíhaly ve všech prostorách muzea, jak uvnitř budovy bývalého kláštera (v přednáškovém sále a v 1. patře), tak ve dvoraně, i v parku před muzeem.

Pořadatel akce, p. Ing. Bohumil Planka, uvedl program stylově, přednáškou o historii a výrobě japonského meče. Po ní následovala ukázka hry na flétnu šakuhači a předvedení šermu japonskou dřevcovou zbraní, zakladatelkou školy Naginata Gorenkai, paní Hideko Zaitsu a jejími žáky. Ukázku boje japonským mečem v plné zbroji předvedli členové české společnosti Bujinkan, v čele s Lubošem Pokorným. Viděli jsme také komentovanou ukázku japonské lukostřelby (kjúdó) Václava Kučery, jakož i evropské lukostřelby (kladenská skupina S.E.B.U. s Milanem Babukou).  Cvičení s čínským mečem předvedla mistryně Evropy v Tai-ji Martina Slabá a Michal Žežulík. Dynamicky elegantní ukázku evropského historického šermu prezentovala na dlažbě před kostelem Panny Marie a Karla Velikého pražská skupina scénicko-dobového šermu Manus Regis, pod taktovkou Milana Štěpána.

K dalším lákadlům sobotní slavnosti, které dala přednost řada šermířů a zájemců o bojová umění přesto, že na Bílé Hoře probíhala rekonstrukce bitvy z roku 1620, patřila nabídka publikací, vydaných v Česko-japonské společnosti a nabídka japonských výrobků (včetně souprav na přípravu suši). Mnohé upoutala výstavka originálů japonských mečů i pozoruhodně zpracovaných replik mečů Radovana Štofčíka z Košic, nebo repliky evropských mečů z dílny Pavla Leiera z Třebechovic pod Orebem, či výstavka replik historických čínských mečů od Emperor Swords.  Velký zájem návštěvníků byl o kaligrafie v podání dvou Japonek v kimonech, o papírové skládanky origami, i o umění aranžování květin ikebana, v podání paní Asó. Bývalý pracovník Vojensko-historického ústavu a přední čs. odborník na palné zbraně, doktor Vladimír Dolínek, byl spolu s dr. Dolejším v odpoledních hodinách k dispozici radou sběratelům historických zbraní.

V závěru odpoledne vystoupili na podiu přednáškového sálu členové Českého šermířského klubu Riegel s ukázkami sportovního šermu všemi třemi zbraněmi (fleret, šavle, kord), které moderoval a utkání rozhodoval Jiří Vincenc, trenér šermířské reprezentace z Univerzitního sportovního klubu. Ukázky tréninku a volná utkání byly zakončeny populární demonstrací sportovního šermu puškou a bodákem (kontroverzní sportovní disciplina, u nás krátce provozovaná v oddílech Svazarmu v padesátých letech). V barvách Riegelu vystoupili: Pavel Beran, Klára Holendová, Pavel Kobrle, Leonid Křížek, Martin Nožička a Anička Špačková.

Fotogalerie:

Pod dohledem p. Babuky (S.E.B.U.) si mohl každý vyzkoušet ovládání zbraní

 

Čenové české společnosti Bujinkan připravují vystoupení ve zbrojích

Výstavka replik japonských mečů

O papírové skládanky origami je vždycky velký zájem

Návštěvníci si mohli vyzkoušet i střelbu z luku

Ukázka šermu naginatou

Jiří Vincenc uvádí ukázku evropského sportovního šermu

Zkouška elektrického záznamového přístroje

Nástup šermířů Českého šermířského klubu Riegel

Škola šermu fleretem

Utkání žen v šermu kordem

Na YouTube je uveřejněno několik krátkých záběrů z těchto sportovních disciplin.

http://www.youtube.com/watch?v=GfP4nMurPaI

http://www.youtube.com/watch?v=QTYMlyJJhuY

http://www.youtube.com/watch?v=97T4s3cNbfk

Foto a filmy Pavla Trenzová

 

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.