logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Karlínské Tameshigiri

10. května 2014.

V sympatickém dójó thai-boxu v Křižíkově ulici č.p.85 v Praze-Karlíně proběhlo dne 10. května úspěšné TAMESHIGIRI s rozšířeným programem, to jest s ukázkami různých druhů bojového umění, ale i tradičního japonského tance.

Iniciátorem akce byl pan Jakub Zeman, kterému se podařilo program v prostorově limitovaném prostředí dokonale zvládnout. Diváky byli zájemci o bojová umění, přátelé a rodinní příslušníci aktivně vystupujících. Program zaujal ve všech bodech, jakkoliv jeho vrcholem bylo přirozeně tameshigiri jako praktická zkouška technik vládnutí mečem ? katanou ? v předepsaném sledu kat a seků na imaginárního protivníka, kterého nahrazovala zvlhčená bambusová rohož. Pozoruhodnou skutečností bylo, že všichni účastníci zkoušky prováděli předepsané katy z nukiuchi, to znamená rovnou z tasení meče ze saje, což dosvědčuje jejich velmi dobrou předcházející přípravu. Techniku tohoto stylu přesvědčivě zvládala i jedna půvabná žena obdivuhodného držení těla, studentka koreanistiky Marie Klepetková.

Jednotlivé katy, z nichž některé byly ve stylu ryú, tedy starých samurajských škol, nejprve předváděl pan Zeman a po něm je bystrém sledu opakovali i ostatní účastníci. Ve vybraném souboru šesti soutěžících v tameshigiri přesvědčivě zvítězil pan Sylva Prajer, pravidelný a dlouholetý účastník seminářů a cvičení iaidó.

Bylo by ovšem nespravedlivé nezmínit působivé ukázky taichi-kwan v podání pana Michaela Kňažka a stejně tak perfektní předvedení základních kat okinawského karate panem Kamilem Práskem z Plzeňského dódžó Nagai Miči.  Do atmosféry ukázek budó patřilo i provedení základní instruktáže sportovního šermu bodákem. Do soustavy klasického budó sice zdánlivě nepatří, avšak skutečně jenom zdánlivě, neboť byl vyučován též v japonské armádě v systému základní bojové přípravy pěchoty. Ukázku sportovního šermu bodákem s komentářem předvedl pan Leonid Křížek s panem Michalem Kňažkem.

Nepochybně vzrušující částí programu, zejména pro mužské publikum, byla ukázka tradičního japonského tance ve stylu Taichi Saotome, který v neodolatelných tanečních kreacích předvedla slečna Ajna Řezníčková.

Program byl ještě dále obohacen soutěží ve vrhání kovových jehel Bo shuriken (kugigata), čímž celé odpoledne ve znamení budó úspěšně skončilo. Těšíme se na další.

 

V tameshigiri přesvědčivě zvítězil pan Sylva Prajer

Studentka koreanistiky Marie Klepetková

Jakub Zeman

Šerm bodákem

Ajna Řezníčková

 

 

Foto autor a -lk-

 
Datum: 13. 05. 2014 19:56:20 Autor: Via Thea
Předmět: Inspirativní
Pestrý program, komorní pojetí, na první pohled dobrá atmosféra. Tak to má mezi přáteli bojových umění vypadat. Hezká akce.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Ruská kocovina

Putinův svět a přízraky minulosti