logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Článek Historický šerm v Čechách

Převzato z časopisu Bojová umění.

Redaktor měsíčníku Bojová umění mě po shlédnutí exhibice členů Rieglu v rámci Slavnosti meče v Muzeu policie ČR požádal o článek o počátcích historického šermu v Čechách. Odevzdal jsem jej v polovině roku 2009 a redakce jej uveřejnila v nezkrácené podobě v 7. čísle časopisu (vyšlo v červenci 2009).

Článek si můžete přečíst v připojeném PDF souboru (cca 1 MB ). Je zde uveřejněn se souhlasem redakce.

Tato vzpomínka na začátky českého historického šermu je do určité míry reakcí na článek Bída kočičích hlav, uveřejněný na stránce Českého šermu:

http://www.ceskyserm.cz/NewsDetail-474

 
Datum: 29. 10. 2009 11:14:26 Autor: mascha
Předmět: čeština
Zdravím, moc rád bych si článek přečetl, ale nějak v tom PDF zlobí čeština. Prostě to oháčkovaná písmenka vůbec nezobrazuje. Jako grafik jsem fonty asi nadstandardně vybavenej, ale stejně mi to hlásí chybějící písma.
Datum: 29. 10. 2009 13:17:52 Autor: Leonid
Předmět: to Mascha
Bude to bude asi v tom, ze nemáta nejnovější pluginy. Zkuste aktualizaci acrobata. Článek, resp. soubor PDF je v pořádku... :-)
Datum: 31. 10. 2009 10:40:53 Autor: Proki
Předmět: Křížek na Hrad
článek jsem si s chutí přečetl a vyplnil mi prázdná místa v mém chabém vzdělání. autorovi za něj patří můj neskonalý dík
Datum: 04. 11. 2009 21:44:12 Autor: Hela
Předmět: HŠ v Čechách
Super článek, dík. Tohle bylo potřeba jako sůl. Díky moc. Hela
Datum: 05. 11. 2009 11:03:07 Autor: Michal Urban
Předmět: já já já...
Já nevím, ale mně to přijde takové trochu jájínkovské...
Datum: 07. 11. 2009 12:17:17 Autor: kosta
Předmět: shs v cechach
Zdravim,dekuji,clanek mi potvrdil me dohady o pocatcich a smyslu sermu v cechach,hezky zpacovane a vycerpavajici.kosta
Datum: 08. 11. 2009 20:31:18 Autor: trener
Předmět: rekonstrukce bitev
Dovolím si hrubě nesouhlasit, co se týká věrnosti a úrovně rekonstrukcí novějších bitev. To, co jsem viděl letos na Chlumu u HK mne v tom utvrzuje! (Jízda bez pistolí, pěchota vyzbrojená křesadlovkami, kentuckými puškami, mauserovkami, mosinkami, absence mrtvol ve dvou třetinách ukázky, nalíčené ženy velící jednotkám, rakouská děla z oceli, nebo odpalovaná dotnákem, moderní kalhoty a sportovní boty, zteč vypadající jako hra na přetlačování, atd)
Datum: 08. 11. 2009 20:53:33 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Pro "trenéra"
Vážený pane, nechápu, s čím "hrubě nesouhlasíte". Zdali s úrovní "bitev" dnes, nebo před 25 lety. Byl bych rád, kdybyste to upřesnil. Žádná "rekonstrukce" či "inscenace" nemůže být úplně věrná. Jde o atmosféru. Ujišťuji vás, že na "Jabloneckých pasekách" ("husitská" bitva) ta atmosféra byla jedinečná. A také pozor: "jízda" je v kočáru, chlapi na koních se jmenují "jezdectvo". Také pěchota není "chůze", letectvo není "létání"... etc. Současné rekonstrukce bitev moc nenavštěvuji, ale některé (Bílá hora, Slavkov) nejsou až tak špatné. Prosím, upřesněte svou výhradu.
Datum: 09. 11. 2009 09:01:01 Autor: Rochrigez
Předmět: jízda
Pane Křížku, zkuste si přečíst článek skrývající se pod tímto odkazem: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3184 a zjistíte, že použití slova jízda ve významu jezdectvo není taková chyba, abyste z toho,kdo toho slova užije takto musel dělat pitomce. Myslím, že je z Trenérova komentáře celkem jasné, že nesouhlasí s Vaším tvrzením, že středověké bitvy stojí za starou bačkoru a ty uniformované (třeba na Chlumu) jsou o poznání kvalitnější. To toiž opravdu nelze generalizovat.
Datum: 09. 11. 2009 11:06:53 Autor: Leonid Křížek
Předmět: pro Rochrigeze
Článek jsem si přečetl, děkuji za upozornění. Pokud se někdo, veden Ústavem pro jazyk český, hodlá i nadále vyjadřovat nepřesně či dokonce v rozporu s duchem češtiny, je to jeho věc. Vyjádřením svého jazykového citu ovšem nedělám z nikoho pitomce, to je stihomam. K těm bitvám: souhlasím všemi deseti, že nelze generalizovat. Ale pokud z padesáti shlédnutých bitev mi pětačtyřicet připadá jako smutná taškařice, je to generalizování? Je to vina mé formulace, anebo organizátorů? Nicméně pokud to někdo rád horké, kdo jsem já, abych protestoval? Sypu si na hlavu popel.
Datum: 09. 11. 2009 13:13:46 Autor: Rochrigez
Předmět: Re: pro Rochrigeze
Stihomam, nestihomam, vyznělo to tak. Nechci tu mluvit (psát) za Trenéra, ale celkem chápu jeho nesouhlas. Mám takový dojem, že pořádá husitskou bitvu u Hradce Králové, a slyšel jsem, že je tato akce na poměrně slušné úrovni. Souhlasím však s tím, že je více nekvalitních akcí než kvalitních, i když se v poslední době tento poměr zlepšuje.
Datum: 09. 11. 2009 18:00:51 Autor: trener
Předmět: Chlum 1866
Vážený pane! Velice se Vám omlouvám za své jazykové nedostatky, které se Vás tak hrubě dotkly a zabránily Vám pochopit smysl mého diskusního příspěvku! Abych Vám to usnadnil, upřesním: Mám vážnou výhradu k tvrzení, že "rekonstrukce" bitev zasazených do pozdějšího historického období (cca 18. až 20.století) jsou výrazně kvalitnější, než ty zasazené do středověku. Jako příklad uvádím nepřesný výčet toho, čeho jsem si všiml na letošním Chlumu. Bitvu na Jabloneckých pasekách jsem nezažil, historickému šermu jsem se začal věnovat až o rok později, ale to, co vidím na fotografii ve Vašem jinak velice seriózním a pro mne přínosném článku, mne nijak nenaplňuje nadšením. A teď pozor! Myslím to tak, že na jednu stranu vidím nedostatky (moderní vozy vydávané za husitské válečné, podezřelá korouhev, absence dřevcových zbraní atd.). Na druhou stranu nezpochybňuji možnosti roku 1988, možnosti celkové (i námi používané vozy mají šikmé stěny a otočné přední osy atd.) a to, že atmosféra byla skvělá. Ještě něco Vám není jasné? P.S. Citát z filmu Proti Všem: "Nesu zprávu, bratr Žižka poslal jízdu na pomoc!" Už chápete, kde se to slovo vzalo v mém slovníku?
Datum: 09. 11. 2009 19:25:57 Autor: Leonid Křížek
Předmět: Pro "trenéra"
Vážený pane, takhle jasně formulovaná výhrada je srozumitelná i mně,děkuji za vysvětlení. Vaše tvrzení nezpochybňuji, máme každý patrně trochu rozdílné zkušenosti. Já tvrdím, že většina akcí typu "re-enactment" je kvalitnější, než většina inscenací "středověkých" bitev. Pokud Vás Vaše zážitky vedou k jinému názoru, nelze, než Vám závidět. Moje zážitky z tzv. středověkých bitev jsou otřesné. Ale musím přiznat, že i během těch pokleslých jsem se místy dobře bavil. Ad "jízda": tento výraz použivají i profesionální historikové; taktéž otřesný paskvil, jímž je slovo "Česko". To pro mě není důvodem činit totéž. Nicméně je to rozhodně menší prohřešek, než nazývat Českozlodějsko demokracií. Přeji Vám vše dobré a doufám, že tímto jsme si všechno vysvětlili a můžeme diskusi uzavřít.
Datum: 09. 11. 2009 20:01:44 Autor: trener
Předmět: bitvy
Není mi co závidět, já netvrdím, že středověké bitvy jsou lepší, ale že ty modernější jsou také špatné :-). Přece jenom to máme jednodušší, než druhoválečníci, kteří mají ještě žijící pamětníky (viz stížnost amerických veteránů v plzni, že oni opravdu neměli Mosinky :-)). I já Vám přeji vše dobré a diskusi neuzavírejte, třeba ještě někdo přispěje. P.S. Pokud se Vám tolik nelíbí život v Česku, hranice jsou otevřené...
Datum: 10. 11. 2009 11:31:38 Autor: Siegfried
Předmět: Pro Leonida
Článek je jistě zajímavým zamyšlením. Nejsem si jist jestli lze existenci první ČS skupiny spojovat se vznikem LH na západ od nás, protože snaha přijít na to jak to bylo a předvést to, byla odjakživa. Vzpomeňme "slavnou" bitvu na Vítkově ze dvacátých let. Asi bychom se měli zeptat třeba G. Embletona proč začal (zeptat se ho není až tak nemožné jak se zdá a myslím, že to půjde zařídit) Co se týče úrovně akcí, Trener vám asi řekl to podstatné, já jen přidám, že historických akcí které mají seriozní úroveň a jsou ze středověku je celá řada, že o nich nevíte neznamená že nejsou. Jen pro letošek: Zbořený kostelec, Švihov (dobývání, nikoliv švédi - ty jsem neviděl) Curia vítkov Zbiroh Turnaj Elišky Rejčky Střelecké slavnosti v ČB a další... Otázka spíše zní o tom co je to "historický šerm" a co znaméná degradovat ho. Protože já šerm vnímám v prvé řadě jako boj se zbraní kratší s ostřím k jehož funkčnímu provádění je poměrně nutný výcvik dle nějakého systému. Oproti tomu na většině středověkých akcí se pomalu, ale jistě rozmáhá historicky správný způsob boje kde převažovaly dřevcové zbraně, které lze funkčně a účinně ovládat i na nízké úrovni "umění" tedy bez systematického výcviku... Činnost těchto bojovníků já považuji za boj nikoliv za "šerm". A proti jejich výkonu mi bodákové útoky alá přetlačovaná přijdou velmi ubohé :)
Datum: 11. 11. 2009 09:29:18 Autor: Vlastimil Pecháček
Předmět: Upřesnění .
Pane Křížku , díky za poučný článek . Ale jedno upřesnění pro vás mám. Akce na Helfštýně v letech 1985 a 86 , včetně stavby velkého praku nedělali pouze vaši přátelé ze SHŠ Markus M , ale také členové SHŠ Moravští rytíři ze Šumperka a Rytíři z Nemanic z Opavy. Bohužel pro vás . I když jste zdatný odborník , tak máte tendenci ve svých článcích vychvalovat většinou vaše kamarády a oblíbence . Příště více objektivity prosím ! Děkuji vám předem . Vlastimil Pecháček , bývalý člen SHŠ Moravští rytíři .
Datum: 11. 11. 2009 10:42:20 Autor: Leonid Křížek
Předmět: pro p. Pecháčka
K mým přátelům patří i bývalí členové obou jmenovaných skupin, jakož i členové dlouhé řady dalších SHŠ, které jsem nejmenoval. V časopiseckém článku prostě nejde uveřejnit seznam několika stovek SHŠ s kterými jsem se za 45 let setkal. V textu jsem taktéž "zapomněl" na Merlety, Burdýře, Rivaly etc. etc. Takže ti jmenovaní nejsou nějací mí "oblíbenci", ale hlavní pořadatelé jmenovaných akcí, kterých se ovšem účastnily i stovky nejmenovaných. Rovněž tak souhlasím se Siegfriedem, že celou řadu "středověkých" akcí jsem neviděl, a tudíž je nemohu soudit, a že pokud o nich nevím, neznamená, že neexistují. A také souhlasím, že při některých re-enactmentech to přetlačování puškami opravdu nepůsobí moc dobově. Pánové, ten článek není encyklopedie, jeho hlavním cílem bylo vzpomenout na začátky fenoménu, kterému říkáme historický šerm, nic víc (a nic míň). Také jsem v textu upozornil, že nehodlám řešit otázku, co je to "historický šerm". Dnes mě zajímají různé šermířské styly jako bojové umění, "teoretickou" fázi mám za sebou. Jazyk není matematika, je plný nelogičností ("jízda"), tautologií, eufemismů chtěných i nechtěných, redundancí etc. etc. Nehodlám řešit guláš, jaké jsou rozdíly a souvislosti mezi historickým, scénickým, divadelním, bojovým, dobovým, autentickým, sportovním, orientálním, evropským a jánevímjakým šermem. Prosím, neberte každé mé opomenutí či nepřesnou formulaci jako neobjektivnost či něco horšího. A úplně na závěr pro Trenéra: já vím, že hranice jsou otevřené, ale je mi 62, pane; měl jsem to zabalit v 68, ale to jsem se bláhově domníval, že někdo tu musí zůstat a dělat partyzána... :-) Dnes už se tomu jen směju. Howgh
Datum: 12. 11. 2009 08:19:20 Autor: Vlastimil Pecháček
Předmět: Odpověď .
Vážený pane Křížku , děkuji vám za vyčerpávající odpověď na můj příspěvek . Já nejsem jen šermíř , ale také se zabývám dlouhá léta historií . Jak českou , tak i evropskou . Budu poctěn , když budu moci být s vámi v kolegiálním kontaktu . Zdraví vás Vlastimil Pecháček ze Šumperka, e-mail : vlasticekpech@centrum.cz
Datum: 22. 01. 2010 19:24:55 Autor: Václava Aubrechtová
Předmět: naši v cizině
Vážení pánové, nechci se vyjadřovat nebo polemizovat s tím, jak komentujete dění v českých luzích, hájích a na bitevních polích. Jakožto pamětnice slávy našeho šermu v zahraničí chci pouze připomenout úspěchy našich šermířských skupin zvláště v Německu - tehdy, na sklonku let sedmdesátých, v osmedsátých a devadesátých letech minulého století...v obou německých státech zářily skupiny Dominik, ROmantik, ve vašich příspěvcích opomenutí Rytíři země české (Equites) , Burdýři i Kadeti (taky bohužel opomenutí)...ty troje naposled jmenované znám jako hvězdy akcí např. v Bavorsku (Kaltenberger Ritterturnier - propagovaný jako největší rytířský turnaj na světě v nové době), byli k vidění i v TV obou německých států. Všichni výše jmenovaní - a také jejich slovenští bratři, slavné TOSTABUR= Tovaryšstvo starých bojových umenií a remesiel majstera Petera Kozu - to je mimochodem škoda, pane Křížku, že jste na ing. Kozu zapomněl, neboť je to legendární postava, doposud "v činné službě" ....se stali opravdu legendami na západ od našich hranic. To vím, neboť jsem se účastnila od r. 1991 mnoha akcí a představení , kde tito naši šermíři s velikým úspěchem vystupovali, mnohdy ještě vystupují. A Němci - i jiní - se od nich učili...Mimochodem, v Německu se koná hodně jízdních turnajů, a jezdí tam dost českých jezdců. Největší takovou akcí, kde se jezdí i tzv. rytířská liga, jsou Freienfelser Ritterspiele - kousek od Limburgu, v pohoří Taunus, táboří tam příznivci LH a konají se rytířské turnaje. Abych nebyla moc obšírná, chci jen připomenout, že kromě Prahy a pražských skupin existují - zvláště v cizině uznávaná - centra vynikajícího českého scénického a historického šermu - Plzeň,(kromě Dominuku vynikající Gotika, Rytíři koruny české), Chomutov(Fictum,někteří členové byli a jsou ve skupnách Equties a Armiger, Rekruti,zaniklí Bratříci), Hradec Králové, a severní Morava - vy zmiňujete pouze Markus M. A ještě jednu poznámku si nedopostím - výrobci zbraní pro šermíře, v článcích psaní v uvozovkách - to si pánové, jako bratři Jatelové z Opavy, Jirka Novák z Děčína, společnost Kovex-ars, zesnulí Ivan Kvapil a Petr Melč, rozhodně nezaslouží. Byli či jsou to velice dobří kováři a zbrojíři, a též uznávaní po celé Evropě...Z historického- scénického - šermu povstalo vlastně celé odvětví, je to prostě fenomén. Vyrábějí se zbraně, šijí se kostýmy...já osboně bych lidi, kteří dělají Living history cca od doby laténské po vrcholný středověk až 30letou válku vůbec neporovnávala s těmi, kdo se zabývají pravidelnými armádami (např.bitva u Slavkova..). Je to dosti jiný pytel.Účastnila jsem se - hlavně v Německu a HOlandsku - tzv. multiperiodických setkání. Je to prima show a karneval, a dělá se to hlavně kvůli legraci. Ale jinak se středověk i Vikingové spíše snesou s romantickou fantasy na společném rynku, nežli s napoleonskou pěchotou... No, měla bych toho hodně na upřesnění. Ale to by se můj příspěvek protáhl až příliš. Tak nakonec jednu perličku: před 10 lety v holandském archeoparku Archeon probíhala "ragnarok party" - jako večírek na rozloučenou s činností jedné vikingské asociace.(Vznikly pak 2 nebo 3 jiné). Byli tam pozvaní lidé (Vikingové) z celé Evropy. Potkala jsem tam dánského Vikinga, který při hovoru se mnou se zeptal, že když jsem z Čech, jestli znám město Chomutov, a jestli je to hodně obrovské velkoměsto. Proč myslíš, že je to město obrvoské, zeptala jsem se ho. No, protože ať potkám jakého chci českého rytíře nebo bojovníka(v němčině se říká buď Ritter nebo Kämpfer), je vždycky z Chomutova, odvětil ten dobrý muž. Jmenoval se Rolf a byl z Kodaně. Zdraví vás Vendula
Datum: 23. 01. 2010 10:14:58 Autor: Leonid
Předmět: Pro Václavu (nejenom)
Václavo Aubrechtová, píšete: ?je škoda, pane Křížku, že jste na ing. Kozu zapomněl, neboť je to legendární postava?. Není tomu tak. V mém článku je věta: ?došlo i na první školy historického šermu, především pod vedením ?guru? historického šermu, slovenského šermíře Petera Kozy (který v této branži působí jako znalec historie šermu a divadelní choreograf dodnes)?. Takže, jak vidíte, na Petera jsem nezapomněl. K Vaší výhradě ?zmiňujete pouze Markus M? musím opět dodat, že tomu tak není. Cituji z článku: ?Jiným dokladem rostoucí úrovně poznání a zvládnutí didaktiky jsou nejrůznější školy historického šermu, kde se praktiky minulosti neučí jako průprava k scénickému šermu, ale skutečně jako bojové umění. Táborské Magisterium, pražská Larsova škola, školy v Brně etc. jsou toho zářným příkladem. Vedle toho existují samozřejmě profesionální SHŠ, vystupující nejenom v Čechách ale i v cizině, z nichž nejznámější (a dlouhotrvající) jsou skupiny jako Merlet, Dominik, Berounští měšťané, Gobaro a jiné ? nelze je tu všechny vyjmenovat a těm neuvedeným se omlouvám za opomenutí.? (Konec citátu) Jak už jsem odpovídal panu Pecháčkovi, k mým přátelům patří i členové dlouhé řady SHŠ, které jsem nejmenoval. V časopiseckém článku prostě nejde uveřejnit seznam několika stovek SHŠ s kterými jsem se za 45 let setkal. V textu jsem taktéž "zapomněl" na Merlety, Burdýře, Rivaly etc. etc. Takže ti jmenovaní nejsou nějací mí "oblíbenci", ale hlavní pořadatelé jmenovaných akcí, kterých se ovšem účastnily i stovky nejmenovaných. Smysl článku jste nepochopila. Byla to odezva na text z webové stránky Český šerm, kde autor zmínil ?historky od táborových ohňů? o začátcích českého historického šermu, na nějž jsem reagoval vlastními vzpomínkami, v tom smyslu, že to zas až tak nebylo bolševikem ?dušeno?. Byla to informace pro ty, kteří znají právě jen ty ?historky od táborových ohňů?, v níž jsem jako pamětník uvedl některé věci na pravou míru. Smyslem mého textu nebylo mapovat současný či historický stav tohoto fenoménu, a už vůbec ne aktivity zbrojířů či výrobců zbrojí a výstroje. Byla to osobní reflexe. Vím, že mnoho skupin vystupuje v cizině a že stovky SHŠ vykazují činnost, jíž už desetiletí nemapuji. Pokud k tomu máte co říct, stránky Militarie jsou Vám otevřeny. Záměr článku tkvěl někde jinde, než jak jste ho pochopila.
Datum: 04. 03. 2010 01:19:50 Autor: Judita
Předmět: odkaz
Dobrý den, děkuji za článek, ráda bych jej doplnila odkazem,který by měl sloužit jako příležitost k porovnání laikům, a k sebereflexi každého,kdo se dnes pokouší uspět na půdě scénického - historického šermu. Když si odmyslíme černobílost, dobovou machu a amatérský záznam,zůstane nám boj, romantika, půvab a energie ve velmi čisté podobě. V dobách, kdy jsem kupříkladu já ještě nebyla na světě, produkovaly mnohé skupiny historického šermu vpravdě kvalitní show a český šerm mohl být vývozním artiklem, který nekonkuroval jen cenou, jak tomu bohužel často, ne vždy, bývá dnes. http://www.youtube.com/watch?v=WYNgi7pp6NE
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.