Modelování originálů pro odlévání cínových figurek
-ac-


V následující sérii příspěvků se vám pokusíme stručně, ale pokud možno přehledně a názorně přiblížit pracovní postup při zhotovování "vlastních" nebo chcete-li "originálních" cínových figurek. Méně náročná cesta k jejich získání je konverze, což znamená předělání nějaké již existující figurky jiného výrobce. Při tomto postupu lze použít buď kombinaci různých dílů rozličných figurek i výrobců nebo domodelování či změna pozice stávající figurky. Daleko složitější je však vymodelování zcela nové, původní figurky.


My se budeme věnovat právě posledně jmenované metodě. V pracovně Gustava Bezděkovského, jehož práce jste již mohli v našem časopisu poznat, budeme sledovat zrod cínového vojáčka od jeho vymodelování před odlití a vymalování až po zasazení do malého diorámatu.

Tento, spíše řečeno náznak návodu než popis pracovního postupu, si samozřejmě neklade za cíl ukázat jedinou a tudíž správnou cestu, ale chce naznačit, kudy by se mohl eventuální zájemce při vlastní tvorbě ubírat. Modelování přirozeně předpokládá určitou míru zručnosti, ale i nutnou dávku nadání. Proto záleží na každém jednotlivci, jaký způsob či postup při své tvorbě zvolí. Na tomto místě je nutné také připomenout, že modelářské zkušenosti nelze nahradit ničím jiným než mnohaletou praxí.

Každý začínající tvůrce by se měl nejdříve dokonale seznámit s anatomií lidského (popřípadě i zvířecího) těla, aby dokázal odhadnout jednotlivé proporce a hlavně ztvárnit různé fáze pohybu. Zde mohou za vděčnou pomůcku dobře posloužit knihy anatomie pro výtvarníky.

K vlastnímu modelování je možné použít rozličné materiály, ovšem s jejich získáním to stále ještě není příliš snadné. V našich podmínkách bude asi nejdostupnější modurit, který je dobře tvárný a tvrditelný teplem. Ze zahraničních modelovacích materiálů lze použít různé dvousložkové tmely jako dříve i u nás dostupný Stukarit nebo velice kvalitní Miliput-standard (v naší obchodní síti ovšem zatím nesehnatelný).

Modelování vlastní figurky lze provádět buď na drátěnou kostru, nebo na kostru či "nahou" figurku odlitou z cínu, nebo otisknutou z moduritu. Formu na kostru získáme nejlépe vyškrábáním do destičky ze sádry ztužené lepidlem Herkules nebo Sokryl. Na tento výchozí polotovar se pak postupně modeluje tělo a oděv budoucí figury. Po každé nanesené vrstvě (postupujeme po co nejtenčích vrstvičkách) dáváme figurku vysušit nad vydatný zdroj tepla (například plynové topení).

Figurku lze modelovat buď jako jeden celek, nebo z důvodu docílení její větší plastičnosti z několika dílů, které se po odlití z cínu slepí speciálním vteřinovým lepidlem. Na naší ukázce vidíte samostatné modelování trupu s hlavou a dolními končetinami. Ruce se vymodelují zvlášť a připevní na trup před zaformováním a odléváním. Při větší složitosti pohybu se trup i ruce odlijí zvlášť a slepí.



Při modelování hlavy a obličeje si méně zkušení či zruční modeláři mohou vypomoci použitím některých částí firemních figurek nebo figurek jiných tvůrců. Stejně mohou postupovat i při ztvárňování různých částí výstroje a výzbroje. V této fázi práce však nastupuje okamžitý nápad a fantazie modeláře, který může použít nepřeberné množství nejrůznějších materiálů: kovových tyčinek, drátků, nití, plastikových nebo papírových destiček a proužků, plíšků apod. Zhotovují se z nich dobře řemení, výložky, pásky a další nezbytné doplňky.

Stejně bohaté možnosti se nám naskýtají i při výběru a použití pracovního nářadí. S dobrými výsledky lze vedle běžného modelářského náčiní jako jsou jehly, dlátka, nože a pilníky použít i různé zubařské nástroje.

Při domodelovávání konečné podoby oblečené figurky nezapomeňte na důkladné seznámení se s chováním a vlastnostmi různých materiálů, ze kterých byly ušity uniformy a zhotovena výstroj. Nezapomeňte ani na řasení tkanin oděvu při pohybu. Nejlépe ho napodobíme na základě vlastní vizuální zkušenosti, popřípadě podaří-li se vám přesvědčit někoho z vašich přátel k pózování.

Hotový moduritový originál můžeme buď namalovat příslušnými barvami a použít samostatně do sbírky, popřípadě diorámatu, nebo k zaformování a následnému odlévání. V tomto případě celý model přetřeme nejlépe světle šedou modelářskou barvou.

Výrobě forem a odlévání cínových figurek se budeme věnovat příště.

© Militaria, Elka Press