Redakce čtenářům


Nový vojensko-historický časopis, který se konečně dostává do rukou čtenářů, vyplní, jak doufáme, určitou mezeru na našem časopiseckém trhu. Nad jeho názvem by pravděpodobně mohla vyvstat otázka proč Militaria, co to vlastně je? Toto poněkud nezvyklé slovo pochází z latinského miles (voják) a ve svém původním smyslu se vztahovalo jen na vojenské předměty. Dnes mu však především sběratelé rozumějí v daleko širším významu. Militaria označují prakticky vše spojené s armádami a vojenstvím.

Obsah časopisu je rozdělen do několika částí, o kterých se domníváme, že svou pestrostí uspokojí co nejširší okruh čtenářů. V první z nich nazvané "Války, armády, společnost" bychom chtěli zmapovat některá bílá místa existující v naší i světové historii a pokusit se nalézt odpovědi na otázky spojené právě s rolí, jakou sehrála armáda v dějinách. Nebudeme se samozřejmě vyhýbat ani vojenským konfliktům nedávné doby.

Obsah další rubriky s názvem "Zbraně, zbroj, technika" patrně není třeba příliš vysvětlovat. Čtenář se zde seznámí stejně tak s obyčejnými, sériově vyráběnými zbraněmi, jako s honosnými mistrovskými výrobky starých řemeslníků. Budeme se zde věnovat chladným i palným zbraním, dělostřelectvu, obléhacím strojům, moderní bojové technice apod.

V části "Uniformy" chceme vedle barevných vyobrazení dobových vojenských stejnokrojů objasnit i otázky vývoje vojenské taktiky a použití různých, dnes už mnohdy pozapomenutých druhů vojsk. Širší prostor dáme i modelářům s užším zaměřením na tvůrce cínových miniatur vojáků a výrobce či prodejce modelů bojové techniky. Zájemci zde naleznou také konkrétní modelářské rady popisující například malování cínových nebo plastikových figurek vojáků, zhotovování jednoduchých i složitějších diorám apod.

Místo bude věnováno také různým svědectvím a vzpomínkám s vojenskou tématikou, vojenské symbolice (faleristice) a heraldice. Čtenáři najdou recenze na naše i zahraniční knihy, filmy, zajímavé výstavy a sbírky. V rubrice "Poradna" si budete moci přečíst odpovědi na své dotazy, ať se budou týkat třeba určení druhu zbraně ve vaší sbírce nebo dalších témat sledovaných časopisem Militaria.

Pokud někoho neuspokojí ani tyto aspekty vojenství, objeví na stránkách časopisu jistě dost jednotlivostí a drobností, které jsou potěšením sběratelů a fandů všeho druhu. V neposlední řadě budeme přinášet co možná nejúplnější informace o veškerém zájmovém dění, které se týká akcí skupin historického šermu, soutěží střelců z historických zbraní, oslav výročí slavných bitev, ochrany památek vojenského charakteru nebo pořádání akcí podobného druhu.

Chceme podporovat a obohacovat zájem o historii - historii vojenství zvláště a obory související. Tento zájem již dlouho existuje, nemá dosud svou samostatnou tribunu a sám o sobě není negativní. Historie lidstva je do značné míry historií válečných konfliktů. Ostatně naše zem se o tom díky své geografické poloze nejednou přesvědčila. Je proto přirozené, že tento prvek lidských dějin k sobě poutal a stále poutá značnou pozornost. Zájem o dějiny válek a zbraní ještě neznamená jejich glorifikaci. Zpravidla je veden ušlechtilou snahou o poznání, ale také romantikou, která vždy provázela obraz spravedlivého boje. Tak jako studium dějin druhé světové války není ještě propagací fašismu, tak také studium a sběratelství militarií není oslavou militarismu. Militarismus je jednou krajností jevu, na jehož druhém pólu stojí pacifismus. Odmítáme obě tyto krajnosti.

Věříme, že se nám ve spolupráci s odborníky Vojenského i dalších muzeí, ostatními historiky, Evropskou unií uniformovaných sborů a s dalšími lidmi z oboru podaří vydávat časopis, který obohatí vaše znalosti a zpříjemní Vám chvíle oddechu.

Redakce

© Militaria, Elka Press